(Alle Sampol-artikels, behoudens die van de laatste 6 nummers, worden hier integraal beschikbaar gesteld. Geen overname zonder bronvermelding.)

2012

Subcategories

 • januari 2012 (15)
 • februari 2012 (9)
 • maart 2012 (15)
 • april 2012 (13)
 • mei 2012 (14)
 • juni 2012 (12)
 • september 2012 (11)
 • oktober 2012 (12)

  Hier komt korte inhoud van oktober 2012 - en in rechterkolom de inhoudsopgave

 • november 2012 (14)  Na de verkiezingen van 14 oktober neemt de politieke constellatie in Vlaanderen voor progressieven stilaan dramatische proporties aan. Wim Vermeersch (Sampol) pleit voor een nationaal kartel sp.a-Groen in 2014.

  Marc Hooghe (KUL) blikt terug op de gemeenteraadsverkiezingen. Die hebben niet geleid tot grote verschuivingen. Na bijna een jaar regering Di Rupo blijven alle partijen in de eigen stellingen. De ultieme test is echter niet zozeer de verkiezingen van juni 2014, maar wel de begroting 2015 die er kort daarna zal moeten liggen. Hebben de politieke partijen voldoende verantwoordelijkheidsbesef om die klus tot een goed einde te brengen?

  Journalist Stijn Tormans kwam - na het fameuze Knack-interview met Bart De Wever zonder antwoorden - in een heuse mediastorm terecht. De journalist ontving 832 haatmails en werd op de verkiezingsavond op de Antwerpse Grote Markt letterlijk bespuwd door N-VA militanten. De Wever noemde hem ‘een buitengewoon slecht journalist’. Ook van een aantal collega’s kreeg hij de volle laag. Sampol zocht hem op. Het werd een boeiend gesprek over de journalistiek, over het niet willen passen in een mediastrategie, over het recht om scheef te staan, en natuurlijk ook over zijn geliefde Antwerpen. “Wil De Wever ook burgemeester van mij zijn?”

  In de never ending story van de zoektocht naar de recepten om uit de economische crisis te geraken worden al maandenlang geschiedenislessen opgerakeld, sociaaleconomische modellen vergeleken en zogenaamde succesformules uitvoerig becommentarieerd en verdedigd. Anno 2012 heeft iedereen de mond vol van het Duitse economische model dat ons uit het Europese economische moeras zou kunnen trekken. Lars Vande Keybus (ABVV) doet een poging wagen om het fameuze ‘Duitse model’ in al zijn facetten te bekijken.

  In het blok ‘Het neoliberale kapitalisme ontleed’ krijgt u twee analyses voorgeschoteld uit academische hoek. Psychoanalyticus Paul Verhaeghe (UGent) identificeert, chronologisch, drie verschillende maatschappijen die telkens een ernstige impact hebben (gehad) op de identiteit, onbehagen en pathologie: de Victoriaanse, de post mei 68 en de Enron maatschappij. Die laatste, is de neoliberale samenleving waarin we nu leven. Ze is ethisch verwerpelijk. Logicus Jean Paul Van Bendegem (VUB) presenteert in zijn tekst één enkele redenering. De conclusie ervan zal zijn dat een kapitalistisch systeem slachtoffer is van een interne paradox of spanning waaruit geen ontsnappen mogelijk is: het willen en vermijden van totale kennis.

  Is de liberalisering van de elektriciteits- en aardgasmarkt een mislukking of een succes? Dirk Van Evercooren (VREG) geeft een genuanceerd antwoord. Feit is dat de liberalisering een dynamiek heeft losgeweekt die niet denkbaar is in een monopolistische markt en dat de klant daar de vruchten van kan plukken, met de nadruk op ‘kan’. Daarom moet de klant nu - na tien jaar - zijn enige juiste plaats krijgen op de energiemarkt: centraal!

  U leest in dit nummer ook een pak besprekingen van interessante boeken

   

  - EDITO: Wim Vermeersch. Wouter en Bruno, sla de handen ineen
  - Marc Hooghe: Een loopgravenoorlog
  - INTERVIEW: Stijn Tormans. ‘Het recht om scheef te staan’
  - Lars Vande Keybus: Verdamt ich lieb dich, … ich lieb dich nicht
  - PROJECT IN DE KIJKER: Steunpunt voor Inclusie
  -PORTFOLIO: Armoede door kinderogen 2
  - Paul Verhaeghe. Identiteit en angst
  - Jean Paul Van Bendegem: De interne paradox van het kapitalistische denken
  - Dirk Van Evercooren: Hoe energieliberalisering rond consumenten laten draaien?
  - UITGELEZEN: O. Cramme & P. Diamond (red.). After the third way (door Bilal Benyaich)
  - UITGELEZEN: Dirk Holemans (red.). Mensen maken de stad (door Mil Kooyman)
  - UITGELEZEN: Johan Van Overtveldt. Red de vrije markt (door Niels Morsink)
  - UITGELEZEN: Gunter Pauli. Blauwe economie (door Bart Martens)
  - UITGELEZEN: Daniël Kahneman. Ons feilbare denken (door Patrick Loobuyck)

 • december 2012 (13)
Cover of '2012 - Inhoudstafel'
Hits: 4285
Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk