Abonneer Log in

In de greep van investerings­fondsen

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 64 tot 69

Recent onderzoek van o.a. de Belgische professoren Jan De Loecker en Jan Eeckhout((1)) toont aan dat de concentratie en de marges van bedrijven zowel in de VS als in de rest van de wereld spectaculair zijn toegenomen. Een mogelijke verklaring hiervan is dat ondernemingen hun prijzen kunnen verhogen omdat er steeds minder concurrentie is.

Vandaag is er een levendig debat over de invloed van common ownership op stijgende prijzen en dalende concurrentie. De term 'common ownership' verwijst naar de situatie waarbij grote investeringsfondsen significante aandelen bezitten van verschillende concurrerende ondernemingen. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat ze een invloed kunnen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 64 tot 69