Abonneer Log in

Wat vindt u van Samenleving en politiek?

Samenleving & Politiek, Jaargang 12, 2005, nr. 3 (maart), pagina 55 tot 56

We willen graag even met u de resultaten overlopen van onze enquête. Het was zeker niet onze bedoeling om een wetenschappelijk verantwoord onderzoek te voeren. Wel wilden we proberen ons een idee te vormen van wie onze lezers zijn en wat ze eigenlijk van ons verwachten. De resultaten overlopen, betekent natuurlijk wel dat we u met heel wat cijfers, en vooral dan procenten, zullen bestoken…

Zo’n 17% van de enquêteformulieren werden ons teruggestuurd. Ons lezerspubliek lijkt vooral uit mannen te bestaan (81,4% ! - vrouwen: 12,8%). De leeftijdsgroepen zijn nogal evenwichtig verdeeld: 30,2% tussen 20 en 39 jaar; 39,5% tussen 40 en 59 jaar en 30,2% 60 jaar en ouder. Qua beroep tellen we vooral 22,5% gepensioneerden; 19,1% ambtenaren; 16,9% werkzaam aan de universiteit en 13,5% partijmandatarissen. Qua scholing zijn het vooral universitairen (74,4%).

Samenleving en politiek heeft heel trouwe lezers: 88,4% heeft een abonnement - 67,4% kent ons sinds het ontstaan in 1994 en 55,8% leest ons ook al zo lang. Zowat 68,6% bekijkt elk nummer en 18,6% leest bijna elk artikel. De overige 81,4% leest enkele artikels. Vooral tijdgebrek, soms gecombineerd met het geen interesse hebben of het al voldoende weten over een bepaald onderwerp (60,2%) is hiervan de oorzaak.

Over het uiterlijk van Sampol is men het nogal eens: 67,4% heeft een goede algemene indruk, 22,1% zelfs een uitstekende. Het lettertype (88,4%), het formaat (96,5%) en de lay-out (83,7%) krijgen overwegend de beoordeling ‘goed’. Een beetje verdeeld is men over de cartoons: 33,7% zeer goed, 43% goed en 19,8% middelmatig.

Té kritisch?

Uit de enquête zien we dat
- 84,9% Sampol voldoende kritisch vindt en 15,1% te weinig kritisch
- 69,8% vindt Sampol voldoende polemisch, maar 27,9% te weinig polemisch
- 81,4% vindt Sampol voldoende academisch, 13,9% té academisch
- 84,9% vindt het tijdschrift voldoende informatief, 12,8% te weinig informatief
- 79,1% tenslotte vindt Sampol voldoende opiniërend, maar 19,8% vindt het te weinig opiniërend
De artikels vinden 91,9% van onze lezers voldoende diepgaand; 60,5% vindt dat ze voldoende meerwaarde bieden op de actualiteit - 22,1% vindt dat ze zelfs een grote meerwaarde bieden, maar 15,1% vindt dat ze slechts een geringe meerwaarde betekenen.
Volgens 15,1% spelen de artikels te weinig in op de actualiteit, maar 74,4% vindt juist dat er een goed evenwicht bestaat tussen actualiteit en langere termijn. Verder oordeelt men dat de artikels de geschikte lengte hebben (75,6%; te lang volgens 19,8%), ze goed leesbaar (20,9%) en meestal goed leesbaar zijn (65,1%) en 90,7% vindt ze voldoende toegankelijk. De boekbesprekingen worden interessant (48,8%) of soms interessant (43%) beoordeeld.

Auteurs

De naambekendheid van de auteur kan een reden zijn waarom een artikel gelezen wordt (15,1%), 52,3% laat zich hier soms door leiden en 31,4 % laat zich hierdoor niet beïnvloeden. Voor 79,1% is er voldoende evenwicht tussen ‘gevestigde’ auteurs en nieuwe namen. Artikels van partijmandatarissen komen volgens 54,6% voldoende aan bod, 19,8% zou er meer willen lezen, maar 22,1% wil er helemaal geen lezen in Sampol.

Website

De vragen over de website kwamen misschien wat op een ongelukkig moment. Ze was juist in een heel nieuw kleedje gestoken, dus is het moeilijk de beoordelingen te plaatsen. Zo’n 60,5% heeft de website sowieso nog nooit bezocht, terwijl 34,9% ze wel eens bezocht.

Thema’s

Of thema’s al of niet voldoende aan bod komen in Sampol hangt natuurlijk af van uw persoonlijke interesse. Dus zijn de antwoorden heel uiteenlopend! (zie tabel)

Besluit

De resultaten van deze enquête zijn dus zeker positief. We moeten ons echter wel realiseren dat de teruggestuurde vragenlijsten waarschijnlijk van de fans van het eerste uur komen. Dat is natuurlijk zeer bemoedigend, maar het is ook absoluut nodig om nieuwe lezers en vooral nieuwe abonnees te bereiken.

Samenleving & Politiek, Jaargang 12, 2005, nr. 3 (maart), pagina 55 tot 56

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.