Abonneer Log in

Bieke Depoorter

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 19, 2012, nr. 1 (januari), pagina 41 tot 48

Driemaal liet Bieke Depoorter (1986) zich een maand lang meevoeren met de Trans-Siberische expres, langs vergeten dorpen, van woonkamer tot woonkamer. Enkele Russische woorden, neergekrabbeld op een stukje papier, volstonden om opgenomen te worden in de warme chaos van een gezin. Toevallige ontmoetingen bepaalden haar slaapplaatsen. De woonkamer, de spil van hun huiselijke bestaan, zorgt voor een intiem contact tussen de Russische bewoners. Hun sofa werd voor één nacht haar bed. Het boek Ou Menya (Lannoo, 2011) is het resultaat van deze reis, waarmee ze de HP Magnum Expression Award van het gerenommeerde fotocollectief Magnum Photos won. Momenteel is Bieke Depoorter aan een gelijksoortig project bezig, I am about to call it a day, waar ze op dezelfde manier door Amerika reist. Vanaf 25 mei 2012 zijn beide projecten te zien in de Sint Pietersabdij te Gent. Momenteel loopt nog de tentoonstelling Ou Menya in de Kunsthal in Rotterdam, Nederland.

Samenleving & Politiek, Jaargang 19, 2012, nr. 1 (januari), pagina 41 tot 48