Abonneer Log in

Sander Buyck - Rendez-vous au Paradis

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 20, 2013, nr. 6 (juni), pagina 33 tot 40

Het project Rendez-vous au Paradis van fotograaf/beeldend kunstenaar Sander Buyck (Gent, 1984) kwam tot stand tijdens verschillende verblijven op de Westelijke Jordaanoever en onderzoekt de aanwezigheid van het Israëlisch-Palestijns conflict in de dagdagelijkse Palestijnse realiteit op een specifiek microniveau. Door vergane martelarenposters te portretteren, brengen Buycks beelden een fundamenteel facet van de Palestijnse samenleving in beeld - de Palestijnse schrijver Mahmoud Abu Hashhash gaat zover ze als ‘an expression of Palestine itself’ te beschrijven. Buyck brengt evenwel geen integraal beeld van het posterfenomeen dat steden, dorpen en vluchtelingenkampen kenmerkt, maar exploreert waar de praktijk zichzelf tegenspreekt en in vraag laat stellen. Deze positie vindt hij in de verwering van de posters waarvan hij enerzijds de esthetiek capteert en die hij anderzijds als een kritische reflectie over de martelarencultus opvoert.
De tentoonstelling Rendez-vous au Paradis loopt van 25 mei tot 9 juni in de Norbertijnerkapel, Patershol, Gent (van dinsdag tot zondag, 14u-19u). Vanaf 10 juni vindt u het project ook online met archief en bijhorende videowerken via www.sanderbuyck.com.

Samenleving & Politiek, Jaargang 20, 2013, nr. 6 (juni), pagina 33 tot 40