Abonneer Log in

Op-stap naar solidariteit

Project in de kijker

Samenleving & Politiek, Jaargang 20, 2013, nr. 10 (december), pagina 16 en 25

‘Op-stap naar solidariteit’ is een proefproject waarmee Mobiel 21 vzw, Beweging voor duurzame mobiliteit, het sociale isolement bij ouderen wil tegengaan en sociale contacten tussen generaties wil bevorderen. Het project wil ouderen, die zelden of nooit mobiel zijn, mee op stap nemen naar een ontmoetingsplaats (dienstencentrum, buurthuis, vereniging, ziekenbezoek in ziekenhuis, familie) in de buurt. Het vindt plaats in drie Limburgse ex-mijngemeenten, en geniet steun van Minister Lieten, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Afdeling Welzijn en Samenleving.

Heel wat ouderen ervaren een beperking in hun mobiliteit: slecht te been, bang om te vallen, een klein pensioen, een beperkt openbaarvervoeraanbod of niet weten hoe de bus te nemen. Het zijn allemaal zaken waar vooral de meest kwetsbare senioren mee te maken krijgen. Die beperkingen maken dat zij minder buiten komen en het risico lopen om hoe langer, hoe meer geïsoleerd te geraken.

Daarom werden op 17 oktober van dit jaar, de Werelddag van verzet tegen armoede, de leerlingen van het zesde jaar Verzorging van Regina Mundi te Genk, opgeleid tot eerste opstappers. Een opstapper biedt letterlijk een helpende arm aan ouderen die nog maar zelden of nooit mobiel zijn, en begeleidt hen naar een ontmoetingsplaats in de buurt, zoals een dienstencentrum, een buurthuis of de markt. Ondertussen kregen ook de leerlingen van campus Helix in Maasmechelen een opleiding en het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder volgt nog.

De opleiding tot opstapper gebeurt in het kader van het proefproject ‘Op-stap naar solidariteit’. Met het initiatief wil Mobiel 21 vzw de vervoersarmoede en het sociale isolement bij ouderen tegengaan. Er worden duo’s van telkens een jongere en een oudere gevormd. De matching gebeurt in samenwerking met lokale intermediaire instanties die al contacten hebben met de ouderen. Verschillende OCMW-diensten zoeken naar ouderen die zin hebben in een frisse neus halen en zorgen voor de nodige begeleiding bij de eerste kennismaking.

Na een of meerdere kennismakingsbezoeken gaan jong en oud samen op stap in de buurt. De uitstapjes worden volledig op maat van de oudere uitgestippeld, rekening houdende met zijn of haar vaardigheden en noden.

De meeste leerlingen die de opleiding volgden zijn superenthousiast om aan de slag te gaan! Ze leerden bij over het recht op actief ouder worden, de rol die jongeren daarbij kunnen spelen en praktische tips voor de uitstappen zelf. Zonder te veel blabla en theorie wordt er stevig en openharig gepraat over beeldvorming over ouderen. Ondanks andere - meer negatieve - berichten merken we in dit project dat jongeren wel nog willen meestappen in de praktijk van intergenerationele solidariteit. Het project heeft ook de ambitie om op kleine schaal te gaan meten of wederzijdse beeldvorming wijzigt door participatie aan het project. De resultaten van het proefproject zullen worden neergeschreven in een inspiratieboek dat een draaiboek bevat voor de opstart van gelijkaardige projecten in andere steden, aangevuld met ervaringsverhalen van enkele van de gevormde duo’s.

Het project is nog steeds op zoek naar ouderen die letterlijk willen meegaan in het verhaal. Ken je zo iemand uit de stad Genk, Maasmechelen of Heusden-Zolder? Laat het dan zeker weten via één van de contactpersonen onderaan.

Patrick Auwerx
Projectleider Campagnes & Educatie, Mobiel 21 vzw

www.mobiel21.be

Contactpersonen:
- Mobiel 21 vzw: patrick.auwerx@mobiel21.be of els.vandenbroek@mobiel21.be.
- OCMW/Dienstencentra van Genk (michel.bortels@ocmwgenk.be), van Heusden-Zolder (krista.wouters@ocmwheusdenzolder.be) en van Maasmechelen (renee.linkens@ocmwmaasmechelen.be).

Samenleving & Politiek, Jaargang 20, 2013, nr. 10 (december), pagina 16 en 25

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.