Abonneer Log in

Karl Meersman

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 21, 2014, nr. 6 (juni), pagina 25 tot 32

KARL MEERSMAN

Elke week maakt ‘KARL’ (Temse, 1961) twee merkwaardige tekeningen voor Trends Magazine en Focus Knack met de actualiteit als inspiratiebron. Hij vertaalt zijn kijk op de bizarre wereld in spotprenten die een grote belangstelling genieten. Deze erkenning dankt Karl aan zijn onmiskenbare eigen beeldtaal en een humor die nooit ver weg is van het surrealisme. Zijn beelden verrassen telkens opnieuw door hun scherpzinnige observatie en onverwachte associaties. Karl Meersman volgde aan diverse academies kunstgeschiedenis, figuur, publiciteit en prentkunst. Hij noemt zichzelf een grafisch kunstenaar die zich sterk aangetrokken voelt tot de beeldtaal van het ‘fin de siècle’, of kunstenaars als Daumier, Rops, Toulouse Lautrec, Klimt en Schiele. Noem hem gerust de hofnar die de groten der aarde tot naakte keizers herleidt. Zijn werk wordt veelvuldig tentoongesteld in binnen- en buitenland en werd meermaals bekroond. In maart 2015 publiceert uitgeverij Kannibaal/Roularta Books een kunstboek over zijn oeuvre.

Samenleving & Politiek, Jaargang 21, 2014, nr. 6 (juni), pagina 25 tot 32