Abonneer Log in

ONTHEEMD - 150 jaar sociale fotografie

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 22, 2015, nr. 2 (februari), pagina 49 tot 56

ONTHEEMD - 150 jaar sociale fotografie

Het Maagdenhuismuseum in Antwerpen lanceert een tijdelijke tentoonstelling die nog loopt tot 28 juni 2015 met als centrale thema: ‘Ontheemd – 150 jaar sociale fotografie’. Illegaliteit, dakloosheid, (kinder)armoede, gedwongen uithuiszettingen,... zorgen voor sociale ontwrichting. Dat brengt anonimiteit en het verlies van identiteit teweeg, thema’s die ook aan bod komen in de foto-expo. Sociale fotografie heeft publieke opinies beïnvloed en zorgde voor verbetering zoals de eerste wetten op kinderarbeid in de Verenigde Staten. Ook vandaag is en blijft ze belangrijk. Ze kan dingen aanklagen of helpen om iets op een andere manier te lezen en verduidelijken. Ze kan vertederen of net kwaad maken. Maar ze is altijd geëngageerd. De expo duikt in de geschiedenis van de sociale fotografie en toont werk van enkele belangrijke fotografen van toen, onder andere van de Amerikaan Lewis Hine. Daarnaast komen acht hedendaagse nationale en internationale fotografen aan bod: Bert Danckaert, Luc Delahaye, Alexander Eerofev, Seba Kurtis, Boris Mikhailov, Franklin Van Hees, Stef Renodeyn en Fazal Sheikh. De foto-expo is een samenwerking met het Fotomuseum Antwerpen (FOMU), het M HKA en vzw Agorakring.

Samenleving & Politiek, Jaargang 22, 2015, nr. 2 (februari), pagina 49 tot 56