Abonneer Log in

'Hoe sla je een miljardair aan de haak. Een satirisch pamflet over arm en rijk'

Uitgelezen

Samenleving & Politiek, Jaargang 23, 2016, nr. 1 (januari), pagina 84 tot 85

Hoe sla je een miljardair aan de haak. Een satirisch pamflet over arm en rijk

Audrey Vernon
Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam, 2015

Ik heb me de voorbije zomer door de 800 bladzijden dikke Piketty geworsteld. Eigenlijk had ik me de moeite kunnen sparen door het boek van Audrey Vernon te bestuderen. Wat op het eerste gezicht een geestig boekje lijkt over de jetset, is bij nader toezien een vlijmscherp pamflet tegen de ongelijkheid dat niet voor niets vergeleken wordt met het betoog van Piketty. ‘Sex and the City meets Thomas Piketty’, zo promoot de uitgever het boek dan ook.

Audrey is een Franse comédienne die u zowat alles wat over rijke mensen te weten valt, serveert (voor zover u het al zou willen weten). Ik heb het boek hier thuis angstvallig verstopt, om te vermijden dat het mijn vrouw of dochters op ideeën zou brengen. Want u krijgt wel uitstekende tips over hoe u een miljardair vindt (inclusief het Forbes lijstje) en hoe u met die rijke luizen moet omgaan. Wat Audrey Vernon niet schrijft, is hoe de familie van de bruid naar het trouwfeestje van dochterlief kan gaan zonder even erg op te vallen als wanneer iemand met een Rolls, gehesen in een Louis Vuitton pak en een 201-carat Chopard uurwerk om de pols op uw trouwfeest was aangekomen. Op een feestje van een miljardair kan u toch moeilijk aankomen in een Volkswagen Sjoemelo of uw beste kostuum van de C&A? Wat het leven voor miljardairs ook onnoemelijk duur maakt. Zelfs hun poetsvrouw moeten ze in een Jaguar met chauffeur laten ophalen. Wat zouden de paparazzi niet denken als er plots een 2CV over de oprijlaan tuft?

Gelukkig zegt Vernon nergens in welke munt u dan wel miljardair moet zijn. Zelfs niet of het in Ancien Francs mag zijn. Ik heb een eerbare uitweg gevonden: voor een luttele 41.000 euro ben ik een miljardair in Oekraïense Griva. Als de Russen maar niet te gek doen en zich totaal terugtrekken. Dan dreigt die munt opeens duurder te worden. Een beetje oorlog is zoals bekend altijd wel in het belang van een paar kapitalisten. Maar vergis u niet, elk van de top 10 miljardairs heeft er zelf hard voor gewerkt, en maakt zich meer zorgen dan u over elk procentje inkomensverlies. Zo’n indexsprongetje kost u zowat 400 euro per jaar, maar op 21 augustus 2015 verloren de rijkste miljardairs liefst 157 miljard euro op één dag. Onze sociale vriend Mark Zuckerberg verloor op z’n eentje al 1,6 miljard euro. Dus waar klaagt u eigenlijk over?

Wat ik hierboven zelf schreef staat niet in het boek, dus zijn er nog héél veel goede redenen om het uw kinderen cadeau te doen. Het geeft echt een amusant maar telkens wetenschappelijk onderbouwd inzicht in het leven en werken van de 2325 superrijksten die samen 4% van het wereldwijde vermogen bezitten. Er zijn er trouwens maar 3 met de Belgische nationaliteit, maar behalve Albert Frère zijn de andere een genaturaliseerde Oezbeek en Nederlander. Maar zoals in voetbal is het zeker toegestaan om te supporteren voor de migranten in uw favoriete ploeg! Hoe u dat doet leest u ongetwijfeld in dit boeiende boekje. Of u bekijkt de show ‘Comment épouser un milliardaire’ van Audrey Vernon op iTunes.

Samenleving & Politiek, Jaargang 23, 2016, nr. 1 (januari), pagina 84 tot 85

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.