Abonneer Log in

Toekomst van gisteren

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 23, 2016, nr. 6 (juni), pagina 41 tot 48

TOEKOMST VAN GISTEREN

De foto-expo ‘Toekomst van gisteren’ is een initiatief van het Centrum voor Beeldexpressie (CvB), met steun van de Vlaamse overheid. Voor de vijfde keer presenteert het CvB een expo met beelden uit de fotowedstrijd Prijs van Vlaanderen, deze keer samengesteld door extern curator Theo Beck. Vanwaar de titel ‘Toekomst van gisteren’? Beck: “De nostalgie naar de oude analoge foto’s is erg merkbaar in het me aangeleverde beeldmateriaal. Vroeger had een fotograaf altijd te weinig licht; vandaar de ontelbare opnamen bij valavond waar men met lange belichtingstijden kan werken om onscherpte in water en lucht te creëren. Een foto is een opname van een ogenblik. Wanneer je die opname bekijkt, is het ogenblik reeds voorbij en behoort het tot het verleden. Maar een fotograaf fotografeert een idee, een aanklacht, een utopie, een toekomstvisie, een droom hoe zijn werkelijkheid zou moeten zijn of worden of juist niet zijn of worden.” De gratis expo loopt nog tot 26 augustus (werkdagen van 8u-20u) in SD Worx, Brouwersvliet 2, 2000 Antwerpen.

Samenleving & Politiek, Jaargang 23, 2016, nr. 6 (juni), pagina 41 tot 48