Abonneer Log in

Trajecten van Hoopverlening

Project in de kijker

Samenleving & Politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 3 (maart), pagina 48 tot 49

Trajecten van Hoopverlening is een documentaire over het belang van het opbouwen van een relatie, authentiek en kwetsbaar zijn, lange trajecten durven en mogen aanbieden, luisteren, ‘er zijn’, samen zoeken en uitproberen, buiten de lijntjes kleuren, het op maat van de hulpvrager werken. De documentaire wil inspiratie geven in de hulpverlening en de menselijke relatie centraal stellen. Ze is een realisatie van Buurtwerk ’t Lampeke en kwam tot stand in een intense samenwerking met de Wissel, CAW Oost-Brabant en Amber, drie organisaties die stevig werk verzetten binnen de hulpverlening. Het is een treffend praktijkvoorbeeld van een kwetsbare samenwerking over de sectoren heen. In tijden van polarisatie en individualisering is het een sterk signaal van verbinding.

VOOR WIE?

De documentaire is gericht op het brede werkveld, opleidingen voor de sector en beleidsmakers, zowel van instellingen/organisaties als op politiek niveau. Ze kan worden gebruikt als les- of reflectiemateriaal. Om stil te staan bij het thema ‘relatie maken’ en geïnspireerd te worden om dit in het eigen werkveld binnen te brengen.

Na de lancering op 22 september 2016 werd ‘Trajecten van Hoopverlening’ reeds op diverse plaatsen gebruikt. We geven twee reacties mee:

Provincie Limburg: ‘We willen jullie even laten weten dat we de documentaires heel sterk vinden. We maken er dan ook gebruik van. Het tweede verhaal (‘Samen mens zijn’) gebruikten we voor een intervisie met de coördinatoren lokaal cliëntenoverleg van de Limburgse OCMW’s. Het zorgde voor een goed en open gesprek over diverse en minder vanzelfsprekende thema’s.’

VUB - vakgroep Criminologie: ‘Ik ben in de opleiding criminologie verantwoordelijk voor de vakken ‘welzijn en criminologie’ en ‘forensisch welzijnswerk’. Vooral in het kader van dat eerste vak is het mede mijn opdracht om studenten te leren kennismaken met het werkveld, met wat hulpverlening is/kan zijn en hoe zij zich daartoe verhouden als criminoloog. Ik heb gewerkt met twee van de drie documentaires. De studenten waren geraakt en enthousiast, en ook wel wat in de war (prima zo!). Ik vind het dus uitstekend materiaal om mee aan de slag te gaan.’

DRIE LEUVENSE VERHALEN

De documentaire zoomt in op drie Leuvense verhalen, waarin twee mensen met elkaar in gesprek gaan over een traject van hulp/hoopverlening. Dit wordt onderbouwd door twee experten: Peter Adriaenssens (kinderpsychiater, hoofd kinderpsychiatrie UZ Leuven) en Kristel Driessens (Politieke en Sociale Wetenschappen Karel de Grote Hogeschool Antwerpen en coördinator van ‘Bind-Kracht in Armoede’).

Relatie is bewegen

In de eerste documentaire gaan Luc Deneffe en Nadia Weiss in gesprek over hun relatie. Nadia verbleef een tijd in De Wissel, de jeugdhulporganisatie waar Luc Deneffe directeur is. Luc en Nadia gaan samen in gesprek over hun relatie doorheen de jaren.

Het werd een warm en reflectief gesprek over telkens opnieuw kansen krijgen, de rugzak die je meekrijgt in jouw opvoeding, durven springen, principieel kiezen voor de mens, buiten de lijntjes kleuren, werken op maat, het kunnen blijven terugkomen ook na de ‘begeleiding’, het afstappen van denken in termen van schuld, en nog zo veel meer.

Samen mens zijn

Het tweede verhaal zoomt in op Nathalie van Biesen, moeder van vier kinderen. Op haar achttien jaar begon ze onder artikel 60 (een vorm van maatschappelijke dienstverlening waarbij het OCMW een baan bezorgt aan iemand die uit de arbeidsmarkt is gestapt of gevallen) te werken in de Wurpskes, de dagopvang van buurtwerk ’t Lampeke. Jaren later is ze nog steeds betrokken bij de werking. Karen Daniëls is verantwoordelijk voor de dagopvang.

Het werd een eerlijk en kwetsbaar gesprek over familiebanden, moeder zijn, heikele thema’s aanbrengen, niet bang zijn voor conflicten, inspelen op emotionele noden, samen op de trein springen (letterlijk en figuurlijk), tijd nemen voor belangrijke momenten in het leven, samen dingen doen in plaats van spreken over, en nog zo veel meer.

Het is wat het nodig heeft

Davud Mirza staat centraal in de derde documentaire. Hij is student sociaal werk aan de Hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) en vrijwilliger bij buurtwerk ’t Lampeke. Hij vluchtte uit Afghanistan en legde in België een bewonderenswaardig parcours af. Sylvia Hubar geeft les aan de UCLL en is actief als sociaal werkster in het wijkgezondheidscentrum ‘De Ridderbuurt’ te Leuven.

Zij maakten verbinding met elkaar tijdens het unieke en inspirerende studietraject van Davud. Ze gaan in gesprek over hun relatie. Het werd een verrassend en strijdbaar gesprek over kansen krijgen en (samen) nemen, het belang van inspirerende rolmodellen, flexibel omgaan met regels, het gezond verstand gebruiken, kiezen voor mensen van begin tot einde, engagement opnemen in je werk, de mensenrechten, en nog zo veel meer.

Lieven Verlinde
Adjunct-coördinator Buurtwerk ’t Lampeke vzw
www.hoopverlening.be

Samenleving & Politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 3 (maart), pagina 48 tot 49

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.