Abonneer Log in

GAL blikt terug op 2017

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 10 (december), pagina 25 tot 32

Gerard Alsteens en z’n tweelingsbroer Edgard worden geboren op 3 augustus 1940 in Oudergem. Ze groeien met hun zus op in het landelijke Overijse. Wanneer Gerard 13 is, verschijnt z’n eerste tekening in de pers: een boerenpaard in de wei. Het beest verschijnt als ‘tekening van de week’ op de jeugdbladzijde van Het Nieuws van den Dag.

Vanaf dan weet Gerard Alsteens dat hij tekenaar wil worden. Kunst is zijn passie, maar politiek zijn roeping. Vanaf 1960 is Gerard Alsteens actief als politiek tekenaar in weekbladen als De Linie, De Nieuwe, De Zwijger, Panorama, Humo, Knack, enzovoort. Onder het pseudoniem GAL wordt hij het gezicht van links en progressief engagement. Altijd kritisch voor machthebbers, altijd in de bres voor hun slachtoffers. Daarom ook ‘politiek tekenaar’. En niet ‘cartoonist’.

Samenleving & Politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 10 (december), pagina 25 tot 32