Log in

Hou de communautaire doos van Pandora dicht

Ondanks de welkome verbreding van het enge communautaire debat, zitten weinig mensen te wachten op een nieuwe staatshervorming in 2019.

'Wat mij betreft, komen onze communautaire voorstellen weer op tafel', zo beloofde Geert Bourgeois vorig jaar (Knack, 26/04/2017), met als argument dat 'al mijn collega's van de andere regeringspartijen beseffen dat de Vlaamse Regering een nog beter beleid zou kunnen voeren als we nog meer eigen bevoegdheden zouden hebben'.

De minister-president had blijkbaar gemist dat een half jaar eerder CD&V al de deur openzette om per dossier te bekijken of een bevoegdheid moet worden geregionaliseerd of geherfederaliseerd. Ook coalitiepartner Open VLD bleek niet helemaal overtuigd, want even later pleitte vicepremier Alexander De Croo opnieuw voor een herfederalisering van buitenlandse handel...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 9 (november), pagina 52 tot 53