Log in

Globalisering voor de rijken, populisme voor de rest

Burgers laven zich aan de geborgenheid van 'thuis'. Precies omdat ze er zich steeds minder aan kunnen onttrekken.

Geef op Google 'How populist are you?' in en je komt terecht op een quiz van The Guardian waarbij je kan uitvissen hoe populistisch je bent en op welke politieke leider je lijkt. Benieuwd als ik ben, vulde ik die in. Wat bleek? Ik zit net op de grens van 'niet-populistisch links' en 'populistisch links'; en de leider op wie ik het meest lijk is Pablo Iglesias van het Spaanse Podemos. Het resultaat verbaasde me - ik definieer mezelf eerder als centrumlinks - maar tegelijk ook niet: met de dag voel ik mijn opvattingen radicaliseren en groeien mijn ergernissen over...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 10 (december), pagina 2 tot 3