Abonneer Log in

Exclusief interview met Guillaume, een geel hesje

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 1 (januari), pagina 80

Op 1 december 2018 waren we op bezoek in Parijs. Op weg naar Jeu de Paume kregen we in de metro bericht dat vanaf Tuileries een aantal stations afgesloten waren omwille van een manifestatie van de gele hesjes aan de Arc de Triomphe. In onze metrowagen stonden enkele stoere Fransen met een geel hesje in hun knapzak. Bij het uitstappen ben ik erin geslaagd met één van hen, Guillaume, een korte babbel te hebben.

Beste Guillaume, wie ben je en waarom draag je het gele hesje?

"Ik kom uit de province en woon in een eerder groot dorp. Juist 50 jaar geworden en nu ruim 3 jaar werkloos nadat het metaalbedrijf waar ik werkte de deuren sloot. Ik heb me zot gezocht naar ander werk, maar in onze streek is er, zeker voor een vijftiger, nauwelijks werk te vinden. Mijn vrouw werkt in de schoonmaak en onze dochter wil verder studeren, maar dat kost ons veel geld.

We hebben het elke maand moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Toen ik op Facebook de oproep zag om ons te verzetten tegen de zoveelste verhoging van de belasting ben ik naar een plaatselijke bijeenkomst geweest en heb ik me aangesloten bij de gele hesjes."

Was het voor jou ook de verhoging van de accijnzen op dieselbrandstof die de doorslag gaf?

"Die verhoging, precies om de klimaatverandering tegen te gaan, was voor mij de spreekwoordelijke druppel. Alsof wij niet zelf ook met het klimaat begaan zijn! Maar in onze stad zijn er niet alleen fabrieken gesloten, ook de meest noodzakelijke winkels zijn verdwenen. Voor de meest noodzakelijke voedingswaren ben ik al snel 10 km onderweg naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Wij rijden al jaren met een auto op diesel. Die hadden we nodig om te gaan werken en onze inkopen te doen. Een andere auto kunnen we ons gewoon niet permitteren. Die taks is dus een aanslag op onze mobiliteit."

In de beweging van de gele hesjes gaat het duidelijk om een brede verzetsorganisatie. Waarom werken jullie autonoom en niet via vakbonden of andere sociale organisaties?

"De gele hesjes zijn het totaal oneens met de politiek die president Macron voert. Er wordt gesnoeid in de uitkeringen, de arbeidsmarkt wordt ontregeld en vooral de grote steden halen de voordelen binnen. Wij geloven niet meer in de zogenaamde sociale en politieke structuren die er vandaag nog zijn. We gaan onze eigen weg en willen onze stem rechtstreeks laten horen."

Vandaar dus die heisa rond de vertegenwoordiging bij de eerste minister. Wat jullie beweging geen deugd doet is het harde optreden van een kleine groep amokmakers.

"Akkoord. Kijk naar mij. Ik ben een gewone, brave huisvader van 50 jaar. Voor mij is de maat vol en ik ben boos, zeer boos op wat er elke dag gebeurt in ons land. Maar ik wil in geen enkel geval dat er geweld wordt gebruikt. Wij, gele hesjes, willen dat enkele maatregelen worden teruggetrokken. Wij willen ons leven terug."

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 1 (januari), pagina 80

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.