Abonneer Log in

AOC aka Alexandria Ocasio-Cortez

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 2 (februari), pagina 32 tot 33

Het vlammetje van het Democratisch Socialisme dat Bernie Sanders deed branden, wakkert AOC op een meesterlijke manier aan.

AOC aka Alexandria Ocasio-Cortez. In de Amerikaanse geschiedenis hebben alle grote namen een acroniem (JFK, FDR) en deze vrouw is zeker een grote naam in wording. Ze is veruit de populairste Democrate van het moment, zeker bij jongeren. Hoe werd AOC het jongste (29) vrouwelijke congreslid ooit?

The Outsider. Een meisje van de Bronx, opgegroeid in een gezin behorend tot de lage middenklasse met een Puerto Ricaanse moeder die verschillende jobs combineerde om AOC haar universiteitsopleiding te kunnen betalen en een vader die onverwachts stierf terwijl ze nog studeerde. Tijdens haar campagne bleef Alexandria werken als serveerster om rond te komen, ondanks haar diploma internationale politiek. Ze noemt zichzelf, net zoals Bernie Sanders, een Democratische Socialist. Iets wat ze in de Verenigde Staten graag 'radicaal' noemen. Hoewel de meeste politici giften van commerciële belangengroepen gebruikten voor hun campagne, verzamelde AOC haar campagnegeld in door crowdfunding van giften die minder dan 200 dollar bedroegen. Op deze manier hield ze connectie met 'The People'. En laat het nu net 'The People' zijn die haar tot congreslid verkozen.

The Fighter. AOC slaagt er in om elk punt van kritiek om te buigen in iets positief. Het zijn deze punten van kritiek die haar bijna dagelijks in het nieuws en talkshows doen belanden. Een tien jaar oude video waarin ze staat te dansen op het dak van haar universiteit, countert ze op fantastische wijze door een nieuwe video te uploaden, al dansend voor haar kantoor in het Congres, met als bijschrift: 'Wait till GOP finds out congresswomen dance too'. Lees: 'Het Congres zal mij niet veranderen, ik zal het Congres veranderen.' Je zou voor minder haar sociale media in de gaten houden. Met elke counter toont ze keer op keer dat die politieke vernieuwing haar menens is. Voor die vernieuwing staan vele parlementsleden, ook partijgenoten, in een parlement waar de gemiddelde leeftijd 59 jaar bedraagt, niet te springen. Op de vraag hoeveel fucks die kritieken haar iets schelen, antwoordde ze 'zero.' AOC is geen jaknikker, dat is duidelijk. And I love it!

The Message. Het is die vernieuwing die AOC mee wil bewerkstelligen door heel linkse voorstellen te lanceren, die in Amerika vaak als radicaal worden beschouwd. Ze pleit voor gratis hoger onderwijs, strengere wapenwetten, Medicare for All, jobgarantie, een Green New Deal en stelt een belastingtarief van minstens 70% voor op jaarinkomens boven de 10 miljoen dollar. Dat laatste werd op veel negatieve kritiek onthaalt bij politici en media. Er werd haar verweten 'te socialistisch' te zijn. AOC verwijst dan naar de Republikein Dwight D. Eisenhouwer onder wiens presidentschap een dergelijke belasting zelfs 90% bedroeg. De steun van onder meer Nobelprijswinnaar Paul Krugman in The New York Times zorgde ervoor dat het voorstel op steun kan rekenen bij veel Amerikanen. 'Ocasio-Cortez zegt gewoon wat goede economen zeggen zoals Nobelprijswinnaar Peter Diamond, dé expert op het gebied van openbare financiën', poneert Krugman. AOC benadrukt regelmatig dat niet haar persoonlijke carrière belangrijk is, maar wel het leven verbeteren van de gewone werknemers. 'Social movements should be the moral compass of our politics', stelt ze sterk.

The Social Media Strategy. AOC kwam bij vele jongeren op de radar door haar ijzersterke socialemediastrategie. AOC is op alle socialemediakanalen aanwezig, met een sterke focus op Twitter en Instagram. Intussen kunnen we toch wel zeggen dat AOC zich de status van influencer heeft toegemeten. Voor mij en vele jongeren is ze alvast een inspiratie. Op haar Twitteraccount, @AOC met 2,6 miljoen volgers, verstuurt ze vooral politieke boodschappen. Op Instagram, @ocasio2018 dat ondertussen de kaap van 2 miljoen volgers heeft bereikt, neemt Alexandria haar volgers mee achter de schermen van het huis van volksvertegenwoordigers en geeft hen een inkijk in het leven van een jonge politica. Géén saaie foto's en selfies. Je komt terecht in een wereld waar AOC in haar pyjama aandacht vraagt en tips geeft voor geestelijke gezondheid. Tijdens een livestream worden vragen beantwoord terwijl zij een Mac & cheese staat te bereiden in de keuken. Nog nooit werden volgers zo ver meegenomen in de gangen van het Congres, of werd in beeld gebracht hoe de nieuw verkozen parlementsleden worden opgeleid. Wie doet haar dit na? Alexandria is de eerste politica wereldwijd die sociale media zo goed beheerst.

The Student and the Professor. AOC heeft iets waar veel van haar collega's haar om benijden, namelijk authenticiteit. Leren deed ze van haar partijgenoot Bernie Sanders. Toen Sanders in 2016 in de running was voor het Witte Huis, blies hij het Democratisch Socialisme nieuw leven in. Het vlammetje dat toen ging branden, wakkert AOC op een meesterlijke manier aan.

Haar populariteit zorgt ervoor dat vele fans al uitkijken naar een eventuele race om het presidentschap. 'Ocasio 2020' dus? Helaas niet. Artikel 2 van de Amerikaanse Grondwet stelt dat de president minstens 35 jaar moet zijn. Alexandria zal dus nog even moeten wachten en het linkse momentum aanhouden. Het is wel duidelijk dat de Democratische presidentskandidaat die de steun van AOC geniet in een sterkere positie zal staan. AOC heeft alvast mijn aandacht getrokken en die van vele linkse kiezers!

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 2 (februari), pagina 32 tot 33

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.