Log in

De marginalisering van de SDG's

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 70 tot 71

Plaats de Agenda 2030 van de Verenigde Naties centraal in het EU-beleid

In september 2015 lanceerden de Verenigde Naties hun Agenda 2030 en de bijhorende Sustainable Development Goals (SDG's). Met hun 17 doelen en 169 concrete doelstellingen moeten ze van de planeet een leefbaarder plek maken. Duurzame ontwikkeling is het overkoepelende paradigma. Met andere woorden: de verzoening van sociale bescherming, economische ontwikkeling en ecologische grenzen. De tekst is verre van perfect, maar als compromis tussen 193 staten een diplomatieke prestatie. De meervoudige, onderling verweven mondiale crisissen gaven het concept duurzame ontwikkeling terecht een nieuw leven.

De SDG's verdienen het om centraal te staan in de beleidsvorming van de EU. Ze beslaan een...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 70 tot 71