Log in

EU-argwaan in Centraal-Europa

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 66 tot 67

Hoe Viktor Orbán over de EU denkt, weten we. Maar hoe zit het in de rest van Centraal-Europa?

De Centraal-Europese landen ondergingen in de jaren 1990 gelijkaardige socio-economische en politieke transformaties en boekten op hetzelfde moment, in 2004, dezelfde historische overwinning: lidmaatschap van de EU. In het anderhalve decennium voor die toetreding hadden ze er alles aan gedaan om eenstemmig naar buiten te treden (als 'Visegrádlanden', kortweg V4, genoemd naar een topontmoeting die in 1991 in het Hongaarse plaatsje Visegrád plaatsvond). Zeker wanneer het hun kansen op EU-lidmaatschap leek te kunnen versterken, verenigden ze zich onder dat label. In 2015, naar aanleiding van de discussie over vluchtelingenquota, werd het stof van dat etiket geblazen. Sindsdien strijden ze weer...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 66 tot 67