Log in

Voor- en naspel in het Europees Parlement

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 14 tot 19

Velen vrezen dat eurosceptici en andere populisten bij de Europese verkiezingen een grote doorbraak gaan realiseren en zo het volgende Europees Parlement zullen lamleggen. Zo een vaart zal het niet lopen; wel verliezen de twee grootste partijen hun collectieve meerderheid. Het spannendste wordt het spel nadien. Dan wordt het uitkijken naar welke allianties in het Parlement worden gesmeed, en de impact hiervan op de toekomstige gezichten en de koers van de Europese Unie.

EUROPESE VERKIEZINGEN

Voor- en naspel in het Europees Parlement
Ferdi De Ville
Klimaatbeleid is intrinsiek sociaal
Frans Timmermans en Kathleen Van Brempt
Michel I: eurorealisme in uitvoering?
Louise Hoon
Hoe eurosceptisch is de Vlaming?
Sharon Baute en Koen Abts
Hoe kijken millennials naar Europa?
Wim Vermeersch
Europese solidariteit is populair
Frank Vandenbroucke
Labour is geen Remain-partij
Erwin Van de Putte
Stop de fiscale race to the bottom
Maaike Vanmeerhaeghe
Greta vs. Jean-Claude
Frederik De Roeck

Ook in aanloop naar de vorige Europese verkiezingen van eind mei 2014 waren de verwachtingen hooggespannen. Het waren de eerste nadat het Verdrag van Lissabon in werking was getreden, waarmee de bevoegdheden van het Europees Parlement (EP) waren versterkt. En het was ook de eerste Europese stembusslag sinds de eurocrisis. Die had van de Europese Unie (EU) regelmatig voorpaginanieuws gemaakt, en de hoop was dat dit tot meer interesse en een hogere opkomst in de verkiezingen zou leiden.

Het EP probeerde in 2014 ook zelf de hoge inzet van de verkiezingen in de markt te zetten. Met de campagne '_This...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 14 tot 19