Log in

24 november 1991

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 69 tot 71

Kort na Zwarte Zondag bracht Luc Huyse dit boekje uit. Wat blijft over van die analyse? Wat is gebakken van de remedies toen?

24 november 1991

Luc Huyse
Kritak, Leuven, 1992

In opdracht van de toenmalige SP-voorzitter, bracht Luc Huyse kort na Zwarte Zondag 24 november 1991. De betekenis van een verkiezingsuitslag uit. Men kan het boekje gratis downloaden via www.luchuyse.be. Wat blijft over van die vlugge analyse? Wat is gebakken van de remedies van toen?

De stemmenverschuiving in 1991 was een voorlopig eindpunt in een langere evolutie. De politiek zag het onweer niet aankomen. De winst ging naar Vlaams Blok en Rossem. De kiezers, uit alle bevolkingslagen, toonden hun afkeer voor de traditionele politiek. Politieke machteloosheid heeft vele oorzaken, lezen we bij Huyse. De staatshervorming maakt het zeer ondoorzichtig. Veel...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 69 tot 71