Abonneer Log in

Het rode goud

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 82 tot 84

Jean-Baptiste Malet legt de vinger op de zieke plek van de mondiale economie.

Het rode goud

Jean-Baptiste Malet
epo, Berchem, 2019

Wie tomatenconcentraat in zijn pastasaus mengt, vraagt zich doorgaans niet af waar het vandaan komt. Hij vermoedt wellicht niet dat het uit China komt. Ze kweken er speciale, industriële tomaten. Ze bevatten veel minder vocht, hebben een dikkere schil en bewaren langer. De tomaat werd aangepast aan de machines. Het is een artificiële vrucht, bedacht door genetici voor een optimale industriële verwerking. Het is een universele koopwaar. Het concentraat dat eruit gemaakt wordt, is vooral bestemd voor de uitvoer naar de hele wereld. Chinezen consumeren er zelf niet veel van.

Het begon met het plan om het zogenaamde Chinese Wilde...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 82 tot 84