Abonneer Log in

People's Republic of Walmart

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 85 tot 87

Walmart bewijst dat centrale planning in de praktijk wél werkt, aldus Leigh Phillips en Michal Rozworski.

People's Republic of Walmart

Leigh Phillips & Michal Rozworski
Verso Books, Londen/New York, 2019

Voor een 33-jarige jongeman lijkt centrale planning zoiets als een inbelinternetverbinding voor een 18-jarige. Je hebt er oudere mensen misschien wel eens over horen spreken, maar het is toch uit het hedendaagse landschap verdwenen, en iedereen lijkt het erover eens te zijn dat het niet zo efficiënt was. Bovendien is het voor een 33-jarige die het lastig heeft om zijn leven al voor één dag te plannen – laat staan voor een week, een maand of een jaar – moeilijk in te beelden dat we zoiets complex als een economie zouden kunnen plannen.

Toch is dat mogelijk, én het gebeurt...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 85 tot 87