Abonneer Log in

Eerst moeten er doden vallen

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 4 (april), pagina 72

Ik vrees dat het voor het klimaat zal worden zoals voor corona.

Toen de eerste Belgen uit China gerepatrieerd werden, dachten we allemaal wel dat het maar een ramp voor de andere kant van de wereld is. De regering deed ook niet veel meer dan ons adviseren onze handen wat vaker te wassen. De eerste golf maatregelen (het maximum 1.000 personen concerten-'advies') kwamen er precies op de dag dat de eerste besmette persoon overleed. Het weekend ervoor waren er nog toppolitici die het expliciet allemaal niet ernstig genoeg vonden om de economie in de problemen te brengen. Maar pas bij de eerste doden was er 'draagvlak' voor wat nu vandaag schuchtere maatregelen lijken. Veel wetenschappers hadden de noodzaak er al langer van bepleit, maar eer de politiek het echt onvermijdelijk vond moesten hun voorspellingen echt werkelijkheid worden.

Er worden al veel parallellen gelegd met het klimaatbeleid. Er is de hoop dat de politici die nu telkens weer herhalen hoe ze het wetenschappelijk advies volgen dat eindelijk ook zullen doen met de adviezen van de klimatologen. De quarantaine lijkt alvast sterk op de maatregelen waar de klimaatjongeren vorig jaar nog werden voor verketterd. Op dit moment daalt de CO₂-uitstoot alvast. En blijkbaar hamsteren nu ganse landen hun voedselproductie, dus zouden we best aan onze lokale voedselzekerheid werken. Al las ik ook al Extreem-veganisten die van de gelegenheid gebruik maken om hun levenswijze op te leggen aan de omnivoren.

De voorgestelde remedies tegen de klimaatopwarming werken wel degelijk, en zijn voor de mensen niet zo onleefbaar. Maar de klimaatbrossers moesten toen allemaal snel naar school riepen dezelfde mensen die dit jaar de scholen sluiten. Maar je ziet nu ook al de weldenkende kringen de economische belangen afwegen tegen de gezondheid. Het deel van de economische religieuzen voor wie mensen louter 'human capital' en 'klanten' zijn. Ze hebben door het acute probleem met de volksgezondheid nu wel even moeten wat toegeven maar denk maar niet dat we gaan blijven thuiswerken, op de lokale markt kopen, zaken- en andere reizen verminderen. Die zullen niet enkel ijveren voor een snelle terugkeer naar de oude manier van werken, ze zullen er alles aan willen doen om hun jaarcijfers te halen door een flinke inhaalbeweging. Er moet geld gegeven worden aan de burgers zodat die snel… hun schulden kunnen afbetalen.

Ik vrees dat het voor het klimaat zal worden zoals voor corona. Er moeten eerst dode Vlamingen vallen. Want zoals duizenden Chinezen die aan exotische ziekte sterven ons niet tot enige actie noopte (zelfs geen voorbereiding), zullen een paar verdronken bewoners van Kiribati ook niet tot veel meer dan een onthutsende reportage en een noodfonds leiden. Er is een momentum, maar om een revolutie te krijgen zullen er revolutionairen nodig zijn. Wie de macht en het kapitaal heeft, zal niet na enige bezinning de huidige economische religie zomaar opgeven. We hebben nu nochtans letterlijk een wereld te winnen.

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 4 (april), pagina 72

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL STEUN

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

40€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL KORTING

30€/jaar (-25j en +65j)

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL ONLINE

30€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

*Ontdek onze SamPol draagtas.