Abonneer Log in

Hoe onze rechtsstaat in een coma belandde

Politiek in tijden van corona

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 40 tot 44

Om het recht op leven te kunnen waarborgen, kan het nodig zijn om andere mensenrechten in te perken, maar daarbij moet telkens gestreefd worden naar een zo groot mogelijk evenwicht. Dat is op dit moment allerminst het geval. Bij veel coronamaatregelen wordt te weinig rekening gehouden met het proportionaliteitsbeginsel en niet steeds gezocht naar een minder ingrijpende maatregel.

POLITIEK IN TIJDEN VAN CORONA

Hoe onze rechtsstaat in een coma belandde
Kati Verstrepen
Wie verdient de hulp van onze welvaarts­staat?
Tijs Laenen
Politiek op speed
Geert Mareels

COVID 19 houdt ons allemaal in de ban. Wereldwijd werden sinds de ontdekking van het virus al bijna 25 miljoen mensen positief getest. Meer dan 800.000 mensen zijn overleden, waarvan bijna 10.000 mensen in België.

Wie jonger is dan 75 jaar – en dus de Tweede Wereldoorlog niet heeft meegemaakt – heeft een dergelijke crisis nog nooit beleefd. Dat we er allemaal sterk door aangedaan zijn, is dan ook normaal. Dat de overheid meteen forse maatregelen nam om ons allen te beschermen vond zo goed als iedereen dan ook evident. Maar naarmate het besef komt dat we nog niet meteen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 40 tot 44