Abonneer Log in

Gezondheid gaat voor

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 8 (oktober), pagina 6 tot 8

We moeten naar een systeem dat niet zijn eigen ontwikkeling, maar welzijn voor ogen heeft.

Weet je waarin ondernemers en marxisten op elkaar gelijken? Zelfs fundamenteel gelijk zijn? Ze geloven alle twee dat alles op economie teruggaat. Dat is de basis waarop alles berust. Ze verschillen dan wel van mening over de verdeling van wat die economie opbrengt, maar ze geloven niet dat je het systeem moet veranderen.

Stamvader Marx was daarvan al overtuigd. Hij vond helemaal niet dat je een andere economie nodig hebt. Hij vond integendeel dat het apparaat, dat hij voor de rest uitstekend analyseerde, geperfectioneerd moet worden. Het systeem moet zo consequent en zo ver mogelijk ontwikkeld worden. Je moet zelfs...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 8 (oktober), pagina 6 tot 8