Abonneer Log in

Publieke ruimte wordt privé

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 8 (oktober), pagina 72

Voor de horeca mochten er ineens wél parkeerplaatsen verdwijnen. De historische Vrijdagmarkt werd zowat helemaal door terrassen ingepalmd.

Het belangrijkste kenmerk van tijdelijke ingrepen in de publieke ruimte is dat ze zelden of nooit tijdelijk zijn. Die regel overleefde de onwezenlijke coronatijden. In het begin van de lockdown lagen alle getroffen steden er akelig doods bij. Er was nauwelijks beweging en wie zwak was werd zwakker. De stilte was oorverdovend. En ook: de lucht werd stilaan schoner. Er lagen dus ook kansen. Bijdehandse stadsbestuurders grepen de crisis aan om te korten op de ruimte van de auto. Voor auto's bestemde rijvakken kregen een andere bestemming, waar vooral fietsers hun voordeel mee deden. Dat was zo in onder meer...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 8 (oktober), pagina 72