Abonneer Log in

Loyaal aan de EU en de VN

De partituur van Vivaldi

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 9 (november), pagina 13 tot 14

Het regeerakkoord hangt te veel vast aan de gekende routines en vaste frasen, maar bevat weinig visie over de nieuwe internationale toestand.

Met haar hoofdstuk over Buitenlands Beleid zet De Croo I een lijn door die België al decennia volgt. Voor het overige is het niet erg vernieuwend. Deze continuïteit verklaart bijvoorbeeld waarom België, ondanks een regering in lopende zaken, weinig moeite had om zijn zesde lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2019-20 zinvol in te vullen. Een sterke diplomatieke traditie, de expertise inzake Centraal-Afrika en de inzet voor kinderen in gewapende conflicten zijn constanten, waarmee de Belgische diplomaten in New York hoe dan ook aan de slag konden. In februari leidde België nog een delicate diplomatieke inspanning om de humanitaire crisis in...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 9 (november), pagina 13 tot 14