Abonneer Log in

Mammonlogen

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 9 (november), pagina 96

Zowel politici als burgers lijken het bestrijden van een pandemie te behandelen alsof het over het verkeersreglement of hun belastingaangifte gaat.

Ik legde hier in april al de link tussen het coronabeleid en het klimaatbeleid. Er was toen op veel banken de hoop dat mensen zo'n periode met minder verkeer, reizen, internationaal goederenverkeer en meer lokale productie eigenlijk wel leefbaar zouden vinden. En die gedragswijziging best ook wilden volhouden om het klimaat te redden.
Voor een streng coronabeleid zelf was er pas draagvlak bij de eerste doden. Ik schreef toen dat we ook voor het klimaat wellicht zouden moeten wachten op de eerste Vlaamse doden. Te optimistisch blijkt nu. Ik schrijf dit wanneer vandaag 10.588 doden al niet meer voldoende blijken te zijn om het gelobby te weerstaan of de processen waarbij een rechter nu de viroloog van dienst moet spelen. Wanneer strengere maatregelen worden aangekondigd, rent een pak volk meteen naar lockdownparty's. Mensen die vinden dat een andere zeker voorzichtig moet zijn maar toch niet zijzelf? Zowel politici als burgers lijken het bestrijden van een pandemie te behandelen alsof het over het verkeersreglement of hun belastingaangifte gaat.
Vertaal dat maar eens naar wat ooit nodig zal zijn om de klimaatcrisis te beteugelen. Een legertje would-be experten heeft zich de voorbije jaren al mogen warmlopen tegen tieners die een wetenschappelijk onderbouwd klimaatbeleid vroegen. Tijdens de volgende reeks hittegolven krijgen die een vaste stek in Terzake om ons uit te leggen dat de mens geen schuld treft aan de klimaatveranderingen en dat de politiek er zeker niets mag aan doen dat de economie schaadt. Noem ze maar Mammonlogen* die hun goddelijke aandelen aanbidden.
Het valt te vrezen dat het water zal moeten stijgen tot aan Signal de Botrange eer men iets zal willen doen voor de Vlaamse bootvluchtelingen.
Maar corona levert niet alleen treurnis op. Plots herwaardeert men van links tot rechts het nut van de overheid en de sociale zekerheid. Tegelijk worden de zwakke plekken die na decennia besparingen werden geslagen in onderwijs, gezondheidszorg, woonzorgcentra, openbaar vervoer, … duidelijk. En is het weer de belastingbetaler die de vrije markteconomie moet redden. Als je het woord 'subsidieslurpers' googelt, lijkt het een synoniem voor 'kunstenaars'. Maar nu zien we het ideologisch toch wel vrij amusante spektakel waarbij zelfs rabiate neoliberalen ganse sectoren zoals de horeca tot subsidieslurpers willen omtoveren. Ik ben er absoluut voor, al gaat de steun ook naar restaurants die vaak een lagere belastbare grondslag hebben dan de coronasteun. En waar een mens zich maar een diner à 470 euro per persoon kan permitteren als die de rekening kan doorschuiven naar zijn BVBA. Het lijkt me niet slecht om de coronasteun te plafonneren op de vorig jaar betaalde belastingen. Al zullen echte liberalen eerder te vinden zijn om het recht op coronasteun in tijd te laten uitdoven.

*Mammonloog: neologisme. Hij die overtuigend kan argumenteren waarom geld en economie primeert op mensenlevens en goden. Mattheus 6:24

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 9 (november), pagina 96

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.