Abonneer Log in

De tirannie van verdienste

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 10 (december), pagina 68 tot 71

Het boek van Michael J. Sandel is vaak ongemakkelijke literatuur voor een gediplomeerde middenklasser.

De tirannie van verdienste

Michael J. Sandel
Ten Have, Utrecht, 2020

Michael J. Sandel is een prof politieke filosofie aan Harvard University. In zijn nieuwste boek haalt hij flink uit naar iedereen die studeren aan een Ivy League universiteit als de hoogste waardering van iemands intellectuele prestaties beschouwt en als de beste bescherming tegen een maatschappelijke val voor jongeren die veilig verschanst hopen te blijven in de comfortabele klassen. Omdat hoe je er binnengeraakt en hoe je er een diploma behaalt, niet louter afhangt van je verstandelijke mogelijkheden maar meer van je vermogen en je netwerk (of vooral dat van je ouders). Nu is dat niet louter Amerikaans. Ik woon niet...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 10 (december), pagina 68 tot 71