Abonneer Log in

10 jaar Arabische Opstanden

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 1 (januari), pagina 49 tot 53

De politieke en economische winsten van de Arabische Opstanden zijn tot nog toe misschien mager, maar ze zijn geen afgesloten of mislukt politiek proces. De Arabische Opstanden zijn nog volop aan de gang.

Op 13 december 2020 reikte de Franse president Emmanuel Macron een légion d'honneur uit aan de Egyptische president Abd Al-Fattah al-Sisi. Bijna exact tien jaar geleden stak op dat moment de Tunesische straatverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf in brand, wat het startschot gaf aan een reeks van opstanden van Tunis over Cairo tot Bagdad. Macrons eerbetoon lijkt zo een cynisch afsluiten van een decennium aan revolutionaire protesten, opstanden en burgeroorlogen in de Arabische wereld.

Na tien jaar van conflicten die de regio verscheurden, lijkt 'was het allemaal wel de moeite waard?' een terechte vraag. Een aantal stemmen die de VRT NWS-portretreeks...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 1 (januari), pagina 49 tot 53