Abonneer Log in

Na de Brexit: wat met Schotland?

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 1 (januari), pagina 20 tot 21

De Schotse nationalisten stevenen af op winst in de verkiezingen van mei.

Het Brexit-akkoord werd daags na de ondertekening al door het Schotse parlement verworpen. Dit 'njet' heeft geen wettelijke kracht, maar het legt toch opnieuw de limieten van de politieke consensus rond Brexit bloot. Sinds het Brexit-referendum van 2016, waarbij Schotland met 60% voor 'remain' stemde, heeft de regerende Scottisch National Party (SNP) haar strategie voor onafhankelijkheid bijgestuurd: door lidmaatschap van de EU centraal te stellen in de toekomstvisie van een onafhankelijk Schotland, en door Brexit aan te halen als nog maar eens een bewijs van de politieke impasse waarin het federale VK zich bevindt, waarbij de kleinere naties (Schotland, Wales,...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 1 (januari), pagina 20 tot 21