Abonneer Log in

Open grenzen? / Het opengrenzenmanifest

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 80 tot 83

Voor wie zijn intellectuele grenzen wil verleggen in de tijdsduur van een gemiddeld kappersbezoek, zijn deze twee prikkelende boekjes over open grenzen verschenen.

Het opengrenzenmanifest

Naima Charkaoui
EPO, Berchem, 2021

Open grenzen?

Stijn Bruers
Academia Press, Gent, 2020

Voor wie zijn intellectuele grenzen wil verleggen in de tijdsduur van een gemiddeld kappersbezoek, zijn onlangs twee prikkelende boekjes verschenen. Zowel Open Grenzen? van Stijn Bruers als Het opengrenzenmanifest van Naima Charkaoui hekelen de 'mondiale apartheid' en pleiten onomwonden voor open grenzen. Ze willen nationale grenzen niet per se afschaffen maar ze streven wel naar een wereld waar vrije mobiliteit de norm is. Wie dit leest met een open geest en progressief hart kan alleen maar besluiten: dit lijkt misschien utopisch, maar het zou wel een streefdoel moeten zijn.

Het betoog van beide auteurs vertoont parallellen maar verschilt ook in...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 80 tot 83