Abonneer Log in

De lange aanloop naar een globale minimumbelasting voor multinationals

NEVER WASTE A GOOD CRISIS (OR TWO)

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 48 tot 53

Het rechtvaardig belasten van multinationals is een traag en log internationaal politiek gevecht. Joe Bidens voorstel voor een globale minimumbelasting van 21% lijkt dan ook uit de lucht te vallen, terwijl het eigenlijk de eindspurt is van de pogingen na de vorige financiƫle crisis.

Lukt het na de coronapandemie wel om grote multinationals hun billijk deel te doen betalen? Toen Joe Biden een wereldwijde minimumbelasting van 21% op grote multinationals voorstelde, werd dat idee met met evenveel hoop als scepsis onthaald. Het voorbije decennium zijn we immers rond de oren geslagen met schandalen over de belastingontwijking van multinationals. Het plaatje uit Luxleaks, de Paradise Papers of Mauritius Leaks is duidelijk: multinationals beschikken over een arsenaal aan mogelijkheden om winsten te verschuiven naar plaatsen waar het laag belast wordt. Naar schatting 40% van de jaarlijkse winst van multinationals, of ongeveer 700 miljard dollar, wordt verschoven...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 48 tot 53