Abonneer Log in

Het is allemaal de schuld van de Chinezen!

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 83 tot 87

Hoe geraken we uit de klimaatcrisis? In Het is allemaal de schuld van de Chinezen! En andere dooddoeners over het klimaat rekent journalist en auteur Tine Hens af met een aantal mythes en halve waarheden die ons geconfronteerd met een ecologische noodtoestand in de richting van scepsis, ontkenning of fatalisme duwen. ‘We moeten aan het klimaatanalfabetisme werken.’

Het is allemaal de schuld van de Chinezen!

Tine Hens
epo, Antwerpen, 2021

'Hoe leef je in een wereld waarin de cognitieve dissonantie regeert?', vraagt MO*-journalist Tine Hens zich in haar boek af. 'Waarin mensen foto's op Instagram posten van het vakantieresort in een Portugees natuurreservaat waar ze drie dagen eerder heen vlogen en waar ze nu met de hashtag ecovakantie genieten van de rust en de natuur die net door hun gevlieg onder druk komt te staan?'

Het is allemaal de schuld van de Chinezen! kunnen we lezen als een boek over klimaatpsychologie. Over denkbeelden die doen berusten, talmen of wegwuiven; en zo een doortastend klimaatbeleid in de weg staan.

GEFABRICEERDE...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 83 tot 87