Abonneer Log in

Moorddadige identiteiten

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 74 tot 76

In de jaren 1990 signaleerde Amin Maalouf als een van de eersten de dreiging van identitair denken en communautaire politiek. De jaren die volgden toonden niet alleen dat zijn waarschuwing wereldwijde relevantie had, maar ook hoe gewelddadig en verwoestend de terugkeer naar 'tribale' identiteiten was. Reden genoeg om stil te staan bij een non-fictie trilogie waarmee je de ontsporing van de wereld beter leert begrijpen.

Moorddadige identiteiten

Amin Maalouf
Davidsfonds Essays, Leuven, 2021 (1998)

Een auteur hoopt altijd dat zijn boek over honderd jaar nog altijd gelezen en relevant gevonden zal worden. Op de slotpagina van Moorddadige identiteiten, oorspronkelijk verschenen in 1998 en heruitgegeven door Davidsfonds Essays in 2021, schrijft Amin Maalouf dat hij integendeel hoopt dat zijn kleinkind later niet zal begrijpen waarom het in de tijd van zijn grootvader nog nodig was het over die zaken te hebben … Dat 'later' is vandaag. En de identiteiten waarover Maalouf het een kwarteeuw geleden had, zijn actueler dan ooit. Bovendien schreef Maalouf zelf elk volgend decennium een boek dat inzichten toevoegt en zijn persoonlijke...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 74 tot 76