Abonneer Log in

Minder is meer

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 7 (september), pagina 80 tot 83

Hickel stelt een correcte ecologische diagnose, maar mist het doel. Geen groei is ook geen oplossing.

Minder is meer

Jason Hickel
epo, Antwerpen, 2021

De stijgende ongelijkheid en de ecologische crisis zorgen ervoor dat terechte vraagtekens worden gezet bij de economische groei die, ondanks kritiek op het bbp als indicator, van links tot rechts gelijk wordt gezet aan de verspreiding van betere technologieën, van gezondere levens, van democratie en überhaupt van de moderniteit naar meer en meer mensen. De vanzelfsprekendheid van het groeiparadigma maakt de ideeën van de degrowth-beweging, die in ons land sympathie vinden bij denktanks als Oikosen bepaalde elementen in de klimaatbeweging, zo provocerend. Temidden van historische natuurrampen in de westerse wereld ten gevolge van de klimaatcrisis, net als de post-COVID-relance van...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 7 (september), pagina 80 tot 83