Abonneer Log in

Geef burgers permanent een stem

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 9 (november), pagina 56 tot 61

Geef de burger niet enkel één keer om de vijf jaar, maar ook tussentijds een stem. Het permanent betrekken van burgers bij het beleid is geen bedreiging voor de democratie, maar net een verrijking ervan.

In het regeerakkoord staat dat de federale regering de democratie wil verdiepen en de staatsstructuur moderniseren. De ministers voor Institutionele Hervormingen, David Clarinval (MR) en Annelies Verlinden (CD&V), zetten daarom met het oog op de staatshervorming in 2024 een burgerplatform in de steigers over de toekomst van ons federalisme. Op dat online platform zullen burgers, maatschappelijk middenveld en academici ideeën en voorstellen kunnen formuleren, die begin 2022 aan de regering worden overgemaakt. Een wetenschappelijk comité, waar ik samen met collega's deel van uitmaak, zal het proces begeleiden. De regering-De Croo zet hiermee voorzichtige eerste stappen inzake deliberatieve democratie, en dat...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 9 (november), pagina 56 tot 61

EEN BETERE POLITIEK

Hoe halen we partijen van het infuus van partijfinanciering?
Gunther Vanden Eynde, Bart Maddens en Wouter Wolfs
België en Nederland kunnen van elkaar leren
Kristof Calvo
Geef burgers permanent een stem
Cato Léonard