Abonneer Log in

Werknemers hebben recht op sociale vooruitgang na corona

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 9 (november), pagina 22 tot 26

De economie draait weer op volle toeren. Het economisch herstel is er, maar op het vlak van koopkracht en werkomstandigheden blijft het wachten op herstel. Om werknemers weer perspectief te geven op sociale vooruitgang, moet het sociaal overleg in eer worden hersteld. Niet alleen op papier, maar ook in de feiten.

De coronacrisis is nog de wereld niet uit, maar er is al veel beterschap merkbaar. Het ergste van de gezondheidscrisis is bij ons voorbij, zodat de versoepelingen elkaar opvolgen, ook in de bedrijven. De strenge gedragsregels zijn versoepeld, gedwongen telewerk neemt af en vooral: de economie draait weer op volle toeren zodat de tijdelijke werkloosheid, die op het hoogtepunt van de gezondheidscrisis meer dan een miljoen werknemers trof, ferm is gekrompen. De economische motor slaat wereldwijd zo snel aan dat de productie de vraag niet kan volgen, waardoor tekorten ontstaan: aan hout, bouwmaterialen, chips en containers. Dat laatste zorgt dan...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 9 (november), pagina 22 tot 26