Abonneer Log in

Markt als mythe

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 10 (december), pagina 69 tot 71

Arnout Weeda pleit voor de terugkeer naar een complexiteitseconomie, weg van het te eenzijdige vrijemarktsdenken zoals we dat vandaag kennen.

Markt als mythe

Arnout Weeda
Boom, Amsterdam, 2021

Als je ooit een word cloud zou maken van een economisch debat, dan ben ik ervan overtuigd dat de meest opvallende woorden – dus de woorden die het vaakst gebruikt worden – de volgende zouden zijn: markt, vrije markt, laisser-faire-kapitalisme, onzichtbare hand, aanbod, vraag, neoliberalisme, klassieke, neoklassieke. Het neoliberale denkkader is dominant. De markt is daarin zowel een haast ongrijpbaar als centraal fenomeen. Hierover zijn al bibliotheken volgeschreven. De Nederlandse econoom Arnout Weeda onderneemt een nieuwe poging om dit te (be)grijpen. Wat maakt zijn boek nu anders? Hij gaat op zoek naar het verhaal achter het neoliberalisme.

In bijna alle...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 10 (december), pagina 69 tot 71