Abonneer Log in

Geen beter moment om geboren te worden dan 2024?

Samenleving & Politiek, Jaargang 31, 2024, nr. 1 (januari), pagina 80

Het minder begoede volk moet niet panikeren. De toekomst is zonnig. En als het te warm wordt passen we ons, volgens de eminente Twitterfilosoof Maarten Boudry, wel aan.

In dit nummer leest u onderbouwde analyses over een sociaal-ecologische welvaartsstaat, Mobiliteit en Omgeving, sociale en betaalbare huisvesting, groene jobs, en nog meer. Ongetwijfeld deprimerende literatuur – er is in de komende decennia een diepgaande transitie nodig, maar de bereidheid daartoe is klein. En dan hebben we het nog niet over de staatsgreep in de VS op 6 januari 2025. Of de uitdaging om al die Palestijnse vluchtelingen uit te leggen dat ze beter 40 jaar door de Sinaïwoestijn lopen dan Europa als het beloofde land te beschouwen.

Maar geen nood, er zijn veel eminente wetenschappers en commentatoren die U kunnen uitleggen dat U hier niets moet van geloven. Vroeger zouden we die klimaatontkenners genoemd hebben, maar nu noemen ze zichzelf liever klimaatrealisten. Ik schrijf dit terwijl de villa’s in Sint-Martens-Latem dreigen te overstromen, al dat vermogen dat op slag nog zoveel waard is als een citéhuis in de Brugse Poort. Op zich al voldoende reden om een rampenplan af te kondigen, al hebben de bewoners daar gelukkig allemaal een comfortabele reddingsboot aangemeerd.

Maar het minder begoede volk moet ook niet panikeren. De toekomst is zonnig. En als het te warm wordt passen we ons, volgens de eminente Twitterfilosoof Maarten Boudry, wel aan. Die deelde nog net zijn nieuwjaarswensen: “Er is geen beter moment om geboren te worden dan 2024, óndanks klimaatverandering. Ja, het kwik stijgt, maar ons vermogen tot adaptatie en beheersing van de natuur ook.” Dat opent al zeker perspectieven. Waar het zonniger is, verdonkert als adaptie de huid van de mens. Die fysieke omvolking lost over een paar generaties al zeker een paar racistische problemen op. Voor overtuigd zionist Boudry is het dan wel wat vervelend dat de Vlamingen meer op Palestijnen gaan lijken.

Maar wie niet in klimaattechnologie gelooft als oplossing voor alles kan altijd nog terecht bij kerkjurist Rik Torfs. Die vindt gans die klimaatheisa echt wel fake news: “We moeten ons er helaas bij neerleggen dat het in onze tijd niet langer mogelijk is over het weer te spreken zonder er per definitie de klimaatverandering bij te betrekken.” Ik snap zijn punt wel, de zondvloed dateert ook van voor de CO₂-uitstoot. Ik geloof ook niet dat de mensheid zal vergaan. Als alle voorspelde rampen echt plaatsvinden dan daalt het aantal mensen op de aarde sowieso spectaculair en verdwijnt al die vervuilende industrie. De fauna en flora halen opgelucht adem. Vanop de muur van Geraardsbergen krijg je mooi zicht op de Dendervallei die zich tot aan de witte kliffen van Dover uitstrekt. Al zal er daar meer volk willen wonen dan er op de passage van een wielerronde een dagje willen staan.

Of U dan SamPol nog kan lezen, zal er van afhangen hoe bereikbaar de redactie nog is wanneer de bushalte voor de deur afgeschaft wordt.

Samenleving & Politiek, Jaargang 31, 2024, nr. 1 (januari), pagina 80

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.