Abonneer Log in

Soloslim van Sammy Mahdi

Samenleving & Politiek, Jaargang 31, 2024, nr. 3 (maart), pagina 88

Met zijn voorstel om geen landbouwgrond in natuur om te zetten zou Sammy Mahdi in zijn dooie eentje de Vlaamse landbouwgrond betaalbaar maken. De waarheid is dat de druk op de landbouwgrond van elders komt.

© Marlies Vleugels

Het moest maar eens afgelopen zijn met die talloze milieumaatregelen die onze boeren de das om doen. En vooral: belastinggeld mocht onder geen beding nog worden gebruikt om landbouwareaal verloren te laten gaan door het in natuurgebied om te zetten. Daar moest per direct paal en perk aan worden gesteld. De immer rechtlijnige CD&V-voorzitter, Sammy Mahdi, zette de hakken in het zand. Minder kon van de voorzitter van de zelfverklaarde plattelandspartij niet worden verwacht. Ga er maar aan staan, belastinggeldverkwisters van de Vlaamse overheid (het Agentschap Natuur en Bos, of de Vlaamse Landmaatschappij) of het door Vlaanderen gesubsidieerde Natuurpunt!

De Europese Unie ging onder impuls van de christendemocratische Commissievoorzitter Ursula von der Leyen snel overstag voor het boerenprotest. Weg met de 4% areaal die niet voor landbouwproductie zou mogen worden gebruikt om in aanmerking te komen voor Europese subsidies. We willen in Europa toch geen bomen, houtwallen, bos of bufferstroken in de door de agro-industrie zo prachtig en ordelijk beheerde homogene megavlaktes? Weg ook de verstrengde Europese pesticidenrichtlijn (en dus de vooropgestelde halvering tegen 2030).

Ook de Vlaamse regering ging op nog meer eisen van de met tractoren actievoerende boeren in. Het Mestactieplan mocht best wat soepeler. Het gaat toch prima met onze waterkwaliteit? De Standaard kopte op 21 februari: ‘Dalende waterkwaliteit biedt geen marge voor een soepeler milieubeleid’. Aanleiding was een rapport van de (officiële) Vlaamse Milieumaatschappij waarin staat dat de hoeveelheid nitraat in het grondwater het hoogste peil sinds 2010 bereikte. Probleem: de Vlaamse regering had nog maar net beloofd om het eerder aangekondigde verbod op bemesting in kostbaar VEN-gebied te schrappen. Volgens de Vlaamse overheid bevat dat Vlaams Ecologisch Netwerk de mooiste kleine stukken natuur van het gewest. Daar kunnen we maar beter mest op blijven loslaten.

Stoppende boeren verkopen hun hoeve lucratief aan rijkelui die in het groen willen wonen.

Met zijn voorstel om geen landbouwgrond in natuur om te zetten zou de CD&V-voorzitter in zijn dooie eentje de Vlaamse landbouwgrond betaalbaar maken, vooral voor jonge boeren. Een soloslim van Sammy Mahdi. De waarheid is dat de druk op de landbouwgrond van elders komt. Stoppende boeren verkopen hun hoeve lucratief aan rijkelui die in het groen willen wonen (4 op de 10 hoeves in Oost-Vlaanderen). De boerderij wordt een villa, het omliggende terrein een riante tuin – of een loopweide voor paarden, struisvogels, geiten, alpaca’s of kunekune varkens. In de provincie Antwerpen wordt 30% van de landbouwgrond door paarden- en andere dierenvrienden gebruikt. En er zijn vooral de talloze ruimtelijke uitzonderingsmaatregelen die bouwactiviteiten in de open ruimte mogelijk maken en die door de huidige regering (N-VA, CD&V en Open VLD) zelfs nog zijn uitgebreid (Omgevingsbesluit). CD&V (vroeger CVP) leverde sinds 1981 zowat 30 jaar de minister van Leefmilieu in de Vlaamse regering, en op 5 jaar na al die tijd de minister van Landbouw.

Samenleving & Politiek, Jaargang 31, 2024, nr. 3 (maart), pagina 88

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.