Abonneer Log in

Vergeet de kameraden niet, mateke!

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 10 (december), pagina 64 tot 65

"Sterft gij oude vormen en gedachten" slaat op het omverwerpen van de oude, gevestigde orde. Niet op onze eigen waarden. Denk daar elke dag aan.

Conner, je bent met een zeer mooie score van 72% verkozen tot sp.a-voorzitter. Proficiat kameraad! Ook aan de tegenkandidaten die het lef hadden om te runnen tegen zoveel overmacht: chapeau! Jullie hebben op zijn minst verantwoordelijkheid genomen, en een alternatief geboden.
Laat me eerst even duidelijk zijn: de koning is dood, leve de koning. Conner, je hebt mijn steun!
Wat de vroegere koning betreft: respect John! Voor wat je deed voor sp.a, maar ook voor de transportarbeiders, de bouwvakkers, enzovoort. Je hebt als staatssecretaris de 'sociale dumping' mee op de agenda gezet, en gevochten tegen de 'race to the bottom'. Daarom alleen ben ik je dankbaar. En voor nog veel meer.
Conner, met zo'n mandaat van de partijleden kan ik enkel hopen dat iedereen, ook de 'verliezers', zich achter jou als nieuwe voorzitter scharen. Dat doe ik in elk geval. Hoewel je weet dat ik niet blij was met de keuze die we aangeboden kregen bij deze verkiezingen. Zand erover.
Dit is geen tijd voor bitterheid, rancune of verzuurde reacties. In de peilingen doet sp.a het barslecht. Net zoals bij de laatste verkiezingen. De partij zit in een diep dal. Ofwel vecht ze zich eruit, ofwel wordt ze onderwerp van de geschiedenisboeken (of eerder websites). Maar dan niet in positieve zin.

Toen ik zelf verkozen werd als voorzitter van BTB, de transportvakbond van het ABVV, heb ik plechtig beloofd dat we socialisten zijn, en dat we dat zouden blijven. Ik hoop dat jij hetzelfde zal doen als sp.a-voorzitter. Die 'anders' mag voor mij trouwens asap geschrapt worden uit onze naam. Ik ben trouwens niet de enige die dat vindt.
Hoewel het natuurlijk niet om de naam gaat. Het gaat om wie we zijn.
Ik zal in elk geval trouw blijven aan de partij indien ze niet vergeet wie we echt zijn: de partij van zij die het moeilijk hebben. Van zij die op het einde van hun loon nog een stukje maand over hebben, en niet rondkomen. De partij van zij die hard moeten werken om voldoende bij elkaar te schrapen om deftig te kunnen leven. De partij 'for the many, not the few'.
Maar ook de partij van zij die door de lange vakbondsstrijd en politieke actie het vandaag wat beter hebben. De werkende mens die haar boterham verdient, en dat wil blijven doen. Daar is niets mis mee. Verworvenheden mogen best worden verdedigd. Dat is niet oubollig of conservatief.
Wij, socialisten, zijn er de vorige eeuw in geslaagd om de werkende mens een behoorlijk leven te bieden. Met een deftig inkomen, een goed onderwijssysteem, een degelijke gezondheidszorg, een pensioen (hoewel vandaag voor velen nog te laag!) Een federale sociale zekerheid waar ze in het buitenland vaak jaloers op zijn.
Mogen we daar trots op zijn? Ja dus!
Moeten we dat met hand en tand verdedigen tegen de constante aanvallen van rechts? Ja dus!

Wat mij betreft, Conner, zou ik je graag een vuist zien maken (hopelijk is dat niet te passé als beeld). Tegen liberalisering en privatisering, tegen hippe deeleconomie, tegen uitsluiting en 'eigen volk eerst'. Socialisten die met Uber dwepen, zijn voor mij geen socialisten. Linksen die het hippe Deliveroo 'leuk' vinden, doen tekort aan onze overtuiging. Ons alternatief is immers niet om mee 'hip' te zijn. Vraag het maar aan de werknemers van Bol.com of Amazon.com.
Communiceer dus maar hip via Instagram, want dat doe je uitstekend. Voor mij hoef je geen pak en das aan (hoewel ik denk dat het je best wel zou staan). Je bent jong en communiceert jong, en je zal ongetwijfeld scoren bij het jong volk. Dat is goed.
Maar zeg me alstublieft ook, Conner, dat je voor een sterke, federale sociale zekerheid bent. Dat je de pensioenleeftijd naar omlaag wil in plaats van naar omhoog. Dat je het geld daarvoor zal halen bij bedrijven die nu amper bijdragen aan het collectief belang door hun belastingen niet te betalen.
Zeg me, Conner, dat je voor een écht sociaal Europa zal vechten. En sociale dumping zal bestrijden. Zeg me, Conner, dat je de koppeling van de lonen aan de index geen ouderwets systeem vindt dat dringend 'gemoderniseerd' (lees afgeschaft) moet worden.
Zeg me, Conner, dat anciënniteitsbarema's afschaffen niet de oplossing is als we jonge mensen meer inkomen willen geven in het begin van hun loopbaan. Maar dat je – integendeel – voor een forse verhoging van het minimumloon bent.
Zeg me, Conner, dat we keihard voor sociaal wonen gaan. En dat we overal waar we een poot in huisvestingsmaatschappijen hebben we ons werk zullen doen.
Zeg me, Conner, dat we absoluut milieubewust zijn. Dat we als partij willen vechten tegen de opwarming van de aarde en de verloedering van onze leefomgeving. Maar zeg me ook dat 'Jan of Miet met de pet' de rekening niet zullen betalen als het van ons afhangt. Dat we niet mee zullen doen met het culpabiliseren van de gewone mensen, die zich vaak de luxe van duurzaam leven niet kunnen permitteren. Dat we de factuur daar naartoe zullen sturen waar ze moet terechtkomen. Bij bedrijven en concerns die megawinsten boeken zonder zich een bal aan te trekken van duurzaamheid.

Laatst zag ik een filmpje op Facebook. Ja Conner, zelfs oude vakbondsknarren zoals ik volgen dat. Waar de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in twee minuten tijd (ze nam iets meer) trots de verwezenlijkingen van haar Labourregering op een rij heeft gezet. Dat soort filmpjes wil ik van jou zien. Vol inhoud en concrete voorstellen over wat we gaan doen, en verhalen over hoe we het ook doen daar waar we aan zet zijn.

Nog één ding, Conner. 'Sterft gij oude vormen en gedachten' is inderdaad een passage uit de Internationale. Ik hoop dat het ook jouw lijflied is (naast de vele andere deuntjes die je lief zijn). Het slaat echter op het omverwerpen van de oude, gevestigde orde. Het slaat niet op onze eigen waarden. Denk daar elke dag aan.

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 10 (december), pagina 64 tot 65

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.