Abonneer Log in

Wie is het sympathiekst?

Samenleving & Politiek, Jaargang 29, 2022, nr. 6 (juni), pagina 88

Weinig partijen hebben nog een duidelijk ideologisch profiel. De nieuwe versie van politiek is er een waarbij er ijverig wordt geTikTokt met partijnamen en logo's.

De redactie van uw eminente tijdschrift is rechtover het Feestlokaal van Vooruit gehuisvest. Dat gebouw en het personeel zijn nu behangen met de nieuwe naam 'VierNulVier' (mag absoluut niet afgekort worden als VNV). Vooruit blijft enkel monumentaal te zien op het gebouw. Allemaal omdat de BWP zich nog eens hernoemd heeft en deze keer de naam van een oude Gentse gazet verkoos. Bond Moyson heeft zich zopas een nieuwe naam toegemeten, maar ook hier is het weinig waarschijnlijk dat ze die naam kunnen weghalen op de Vrijdagsmarkt in Gent. Maar dat zijn oude vormen die niet in de weg mogen staan van nieuwe gedachten.

Nu is sp.a niet de enige partij met een ander gezicht, de Katholieke Partij is op 2 maand tijd onherkenbaar geworden. Voorzitter Coens heeft de aandacht gekaapt door zoals velen na Corona van baan te wisselen, maar op een partijcongres eind april presenteerde hij een spectaculair nieuw logo voor de partij. Als revolutionaire move kan het tellen. En méér nog, op dat congres laat Coens in het Journaal optekenen: 'Het gaat erover dat de militanten voelen dat we vooruit willen'. In het bedrijfsleven heet zoiets een vijandig overnamebod. Al kan het ook gewoon codetaal zijn om aan Conner Rousseau te melden dat hij niet enkel met Bart De Wever moet praten. Cd&v hoopt nu dat de nieuwe handelsreiziger beter dan de vorige hun product kan verkopen. Waarbij zoals in de supermarkt de woorden 'nieuw' niet geschuwd worden, maar men zwijgt over de inhoud. Er worden door elke partij wel al eens congressen gehouden, maar de spindoctors vinden die teksten duidelijk allemaal te moeilijk om nadien nog woorden aan vuil te maken.

Cd&v zou al een stap vooruit kunnen zetten door het advies van hun Jezus te volgen over de vermogensbelasting: 'ga heen, verkoop al wat gij hebt en geef het aan de armen'.

Weinig partijen hebben nog een duidelijk ideologisch profiel. Op VRT NWS werd Open VLD na De Stemming als een links-liberale partij geklasseerd. N-VA heeft de Vlaamse onafhankelijkheid de laatste jaren beperkt tot het jennen van Waalse politici. En cd&v zou al een enorme stap vooruit kunnen zetten door het advies van hun Jezus te volgen over de vermogensbelasting: 'ga heen, verkoop al wat gij hebt en geef het aan de armen' (Marcus 10:17-27). Bij Groen gaat het programma blijkbaar afhangen van wie voorzitters wordt. Vooruit heeft dan wel een 'mission statement', er staat geen enkele zin in die elke andere klassieke partij niet vlot mee kan ondertekenen. Dat was met het Charter van Quaregnon wel anders. De nieuwe versie van politiek is er een waarbij er ijverig wordt geTikTokt met partijnamen, logo's, Talking Heads, en waarbij de politieke stellingen beperkt blijven tot de mededeling dat de anderen slecht bezig zijn. Een partij die explicietere standpunten inneemt wordt nu 'radicaal' genoemd. Dus moet de kiezer maar aanklikken wie hij het sympathiekst vindt. Wat die volksvertegenwoordiger nadien doet, is steeds meer van ondergeschikt belang.

Samenleving & Politiek, Jaargang 29, 2022, nr. 6 (juni), pagina 88

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.