Log in

Klimaatbeleid nu!

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 3 (maart), pagina 50 tot 51

De klimaatuitdaging vraagt krachtige actie op meerdere fronten.

Met 3.419 zijn ze, de Amerikaanse economen die de ‘Economists’ Statement on Carbon Dividends’ ondertekenden. Bij de ondertekenaars zijn alle nog levende voorzitters van de Amerikaanse Centrale Bank, zowel Republikeinen als Democraten, en een hele reeks Nobelprijswinnaars. Ook in Nederland tekenden 71 economen een gelijkaardig document. Het plan is eenvoudig: hef een belasting op alle uitstoot van broeikasgassen, en geef de opbrengsten aan de bevolking.

De redenering vind je in ieder basishandboek economie. Consumenten kijken naar de prijs van een product om te beslissen hoeveel ze kopen. Bedrijven kijken naar de prijs van grondstoffen als ze produceren. Maar de prijzen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 3 (maart), pagina 50 tot 51