Abonneer Log in

De afrekening met een politiserend middenveld

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 5 (mei), pagina 4 tot 10

Sihame El Kaouakibi is een gevallen Icarus. Grenzeloze ambitie en een radicale overtuigingskracht die deuren opent en de kassa doet rinkelen. Maar ze verbrandt zich. Is het persoonlijke hier in zekere zin niet politiek? En stellen we daar dan niet beter politieke vragen over? Over de politieke wensdromen rond ondernemerschap, over vermarkting en depolitisering van sociaal werk.


© ID / Joris Herregods

Op De Afspraak op Vrijdag (2 april) werd het startschot gegeven voor de afrekening met een al te politiserend middenveld. De week werd 'vakkundig neergelegd' met een oorlogsverklaring. Volgens minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), is 'de Vlaamse ziekte van de subsidiecultuur' de oorzaak van de financiële malversaties in de zaak-El Kaouakibi. 'Er moet een coronafactuur betaald worden om de Vlaamse begroting op orde te krijgen, dan gaan we hun richting uitkijken', vulde Weyts aan.

Willen we begrijpen wat er zich meer fundamenteel afspeelt, dan kijken we beter in de richting van een inhoudelijke regimewissel op politiek niveau. Zoals Eric...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 5 (mei), pagina 4 tot 10