Abonneer Log in

Mijn zomer in de Denderstreek

 • Dominique Willaert - Theater- en filmmaker, auteur van 'Dansen op een ziedende vulkaan' (epo, 2022)
 • 29 september 2022

Ik trok naar achtergestelde wijken in Ninove en trof er een waar slagveld aan. Vlaams Belang zet er een fuik uit voor de inwoners en organiseert, via politiek dienstbetoon, een staat naast ‘de staat’.

© ID/ Bas Bogaerts

Ik beleefde dit jaar een ongewone zomer. In plaats van een lange lig- of wandelvakantie in het verre buitenland, trok ik door de Denderstreek. Deze tocht bracht me van Aalst naar Ninove, over Denderleeuw tot aan Geraardsbergen. Op een avond eind mei ontving ik een mail van een opbouwwerkster die actief is in deze regio. Ze schreef me dat ze naar aanleiding van mijn boek Dansen op een ziedende vulkaan (epo, 2022) graag wou ontvangen in de streek waar ze werkte. Een plek die ze als 'een hotspot van woede en onbehagen' omschreef. Begin juni had ik een eerste lang gesprek over onder andere hoe Vlaams Belang in de Denderstreek op een sluikse manier de onvrede en het onbehagen bij veel bewoners capteert en hoe de traditionele partijen hier veelal krampachtig op reageren. Ik besloot om wat er zich in de Denderstreek afspeelt te onderzoeken in de vorm van gesprekken met bewoners en mensen actief in het maatschappelijke middenveld.

Veel mensen die ik ontmoette worden dag in dag uit geconfronteerd lange wachtlijsten en eentonige wachtmuziek.

Ik trok vooral naar de wijken en plekken waarvan ik vermoedde dat de bewoners het knap lastig hebben. Na zes staatshervormingen, decennialange besparingen en afbouw van publieke dienstverlening trof ik er een waar slagveld aan. Veel mensen die ik ontmoette worden dag in dag uit geconfronteerd lange wachtlijsten en eentonige wachtmuziek. Ze staan jarenlang op de wachtlijst voor een sociale woning, maandenlang op een wachtlijst voor passende psychosociale ondersteuning voor één van de kinderen, en ze wachten maandenlang op thuiszorg- of familiehulp voor één van de ouders. Meerdere keren per week horen mensen tot vervelens toe: 'Een ogenblik geduld alstublieft. Al onze medewerkers zijn op dit moment in gesprek. U wordt zo spoedig mogelijk geholpen.' De mensen die ik sprak voelen zich in de steek gelaten door de traditionele partijen. Ze voelen zich geminacht en gekleineerd door de politieke elite die ze wegzet als 'die paljassen en zakkenvullers uit Brussel'. Vlaams Belang springt sluw in deze gapende kloof en presenteert zich als alternatief.

Onder leiding van Guy D'Haeseleer in Ninove en Kristof Slagmulder in Denderleeuw zet Vlaams Belang een fuik uit waar een flink deel van de bevolking zich laat in vangen. D'Haeseleer en zijn troepen zamelden aan het begin van de coronapandemie mondmaskers in die ze onder de verzorgenden en ouderen in en rond Ninove verdeelden. Sinds enkele jaren organiseert Forza Ninove een meerdaags eetfestijn waar meer dan 2.500 mensen op afkomen. In een voormalige socialistische wijk opende Forza Ninove het 'Vlaams Huis' dat als dé ontmoetingsplaats voor Vlamingen die de cultuur, eigenheid en Vlaamse tradities verdedigen, wordt gepromoot. Een plek waar D'Haeseleer iedere zaterdag een zitdag organiseert. Zowel in Ninove als Denderleeuw verdeelt Vlaams Belang voedselpakketten aan Vlaamse gezinnen in moeilijkheden. 'Forza Ninove Solidair', ten slotte, voorzag recent 400 Vlaamse gezinnen uit Ninove van een basispakket aan schoolmateriaal.

'Forza Ninove Solidair' voorzag recent 400 Vlaamse gezinnen uit Ninove van een basispakket aan schoolmateriaal.

Met dit politieke dienstbetoon organiseert Vlaams Belang een staat naast 'de staat'. Zijn verkozenen die in onze parlementen zetelen, voeren er nauwelijks een klap uit. Ze verrichten nauwelijks tot geen parlementair en wetgevend werk die de positie van hun kiezers versterkt en verbetert. Sterker nog, van zodra het gaat over sociale rechtvaardigheid kiest Vlaams Belang resoluut de kant van het patronaat en het establishment. Zo stemde het enkele jaren geleden mee de verstrenging van de loonwet (wat betekent dat onze lonen niet meer mogen stijgen dan in de buurlanden), tegen het verbeteren van de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt, voor de flexi-jobs (die vaste jobs vervangen) en voor de jacht op langdurig zieken. In het Europees halfrond stemde Vlaams Belang mee tegen een richtlijn voor hogere minimumlonen in de EU en tegen de oprichting van een Europese en mondiale belastingautoriteit ter bestrijding van belastingontwijking en -fraude. Vlaams Belang stemde ook tegen een effectief belastingtarief van 25% voor multinationals in de hele EU.

De kopman van Forza Ninove, Guy D'Haeseleer, is Vlaams Volksvertegenwoordiger en deelsenator voor Vlaams Belang. Hij verdient jaarlijks zo'n 140.000 euro bruto. In ruil voor dit gigantische loon voert hij op parlementair vlak nauwelijks een klap uit. Hij en andere Vlaams Belang-mandatarissen doen vooral het omgekeerde: met het via de staat verkregen geld creëren ze een eigen staat waarin ze, op basis een 'eigen-volk-eerst-ideologie', de bevolking tegen elkaar opzetten. Met als enig doel om onze democratische waarden en instellingen te ontmantelen.

Het harde racisme dat Vlaams Belang promoot, komt het politieke establishment goed uit: het zet de mensen onder de maatschappelijke ladder tegen elkaar op en houdt de top van onze samenleving buiten schot. Het is de aloude verdeel- en heersstrategie die extreemrechts gretig vervult: de werkende klasse verdelen, in functie van de belangen van het grootkapitaal. Tom Van Grieken laat zijn mandatarissen opereren als een troep wolven in schaapskleren, maar Vlaams Belang is een volbloed establishmentpartij die achter de schermen, met de steun van een deel van het patronaat, wordt klaargemaakt voor de macht.

De top van Vlaams Belang, en een deel van het Vlaamse patronaat, beschouwen de Denderstreek als een proeftuinproject.

De top van Vlaams Belang, en een deel van het Vlaamse patronaat, beschouwen de Denderstreek als een proeftuinproject. In 2024 hopen ze er in Ninove en Denderleeuw bij de lokale verkiezingen de macht te grijpen. De linkse politieke krachten staan er vooralsnog bedeesd naar te kijken. Het is dringend tijd om alle democratische krachten te verenigen en een tegenoffensief te ontwikkelen. De democratische partijen moeten dringend stoppen met programmapunten van Vlaams Belang na te bootsen en mee uit te voeren. Ze moeten zonder schroom de omstootwoede die Vlaams Belang hanteert inruilen voor het vertrekken en verdedigen van de eigen democratische kernwaarden. Doel moet zijn om de mensen die nu in de fuik van Vlaams Belang terechtkomen terug te winnen. Niet enkel op retorische wijze, maar vooral in de vorm van een krachtdadig sociaal beleid dat mensen opnieuw het sociale en economische houvast biedt waar ze zo hard naar verlangen. De tijd dringt, dat leren ons ook de recente verkiezingsuitslagen in Zweden en Italië.

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.