Log in

F-35: toys for boys

Steven Vandeput haalt zijn slag thuis. Nog voor hij burgemeester van Hasselt wordt, kan hij de aankoop van de F-35-gevechtsvliegtuigen op zijn conto schrijven. De F-35 mag dan al zijn grote droom zijn, voor de belastingbetaler wordt het ongetwijfeld een nachtmerrie. De minister heeft zich laten 'inpakken' door een handvol generaals en onvoldoende politiek leiderschap getoond. Samen met de regering werd hij in de fuik van het nieuwe jachtvliegtuig gelokt.

DOSSIERS REGERING-MICHEL

F-35: toys for boys
Melissa Depraetere
Waarom we Belfius best in eigen handen houden
Marjon Meijer en Frank Vanaerschot
Het Investeringspact kan anders
Dries Goedertier

EEN LES UIT HET VERLEDEN NIET GELEERD

Flashback naar 1975. Belgiƫ moet de knoop doorhakken voor de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Vier producenten strijden om wat al snel het 'contract van de eeuw' wordt genoemd: General Dynamics, Northrop, Dassault en Saab. In zijn memoires beschrijft premier Leo Tindemans de sfeer: 'De concurrentie was hard en deed een koortsachtige handelsdiplomatie ontstaan die het niet altijd zo nauw nam met de verantwoordelijkheidszin.'

Niet veel later beschuldigt Knack minister van Landsverdediging, Paul Vanden Boeynants, ervan een document van het leger, bestemd voor de kabinetsraad, te hebben 'vervalst'. VDB kan zijn voorkeur voor de...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 9 (november), pagina 15 tot 18