Log in

De escalatie van de Saoedisch-Iraanse strijd

De executie van journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel, en niet de brutale oorlog in Jemen, zorgde er voor dat het tot spanningen kwam in de relaties tussen het Westen en het Saoedische koningshuis. Op de achtergrond speelt de rivaliteit met Iran. In Jemen en Syrië voeren beide landen een proxy-oorlog. Het koningshuis mengt zich ook in de binnenlandse politiek van landen als Bahrein en Libanon om de Iraanse 'dreiging' af te wenden.

DE WERELD

Hoe Latijns-Amerika deel werd van de wereld
David Verstockt
De Chinese veroveringstocht
Bruno Merlevede
De escalatie van de Saoedisch-Iraanse strijd
Ludo De Brabander

Drieënhalf jaar na het begin van een door Saoedi-Arabië geleide militaire interventie in Jemen is er voor het eerst sprake van sancties. Duitsland, Denemarken, Finland en Nederland kondigden een wapenembargo af tegen Saoedi-Arabië. Ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, de twee belangrijkste wapenleveranciers, groeit de druk maar het valt te betwijfelen of het zo hard zal worden gespeeld. Daarvoor zijn de militaire en economische belangen veel te groot. Saoedi-Arabië is de belangrijkste olieproducent in het Midden-Oosten en speelt een belangrijke rol in het stabiel houden van de wereldwijde energiemarkt. Washington ziet in het wahabistische regime bovendien een belangrijke bondgenoot,...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 10 (december), pagina 38 tot 43