Log in

Oorlog is mogelijk

Het huidig tijdperk is vergelijkbaar met de jaren 1920. Toen tribaliseerde de wereld als een reactie op het trauma van de Eerste Wereldoorlog; de globalisering ging achteruit. Vandaag evolueert de wereld naar meer autoritarisme, meer isolationisme en protectionisme, als reactie op het trauma van 9/11 en andere aanslagen. Als we deze trend niet keren, is oorlog in zicht.

IN DE GREEP VAN DE AUTORITAIRE LEIDER

Autoritaire praktijken gaan om meer dan populistische leiders
Marlies Glasius
Oorlog is mogelijk
Koert Debeuf
Een eigen-volk-eerst-variant van het andersglobalisme
John Vandaele

Waar was u toen u het nieuws hoorde van de aanslagen van 11 september 2001? Het is een vraag die iedereen kan beantwoorden, wereldwijd. Ik was op mijn bureau in het Vlaams Parlement toen een vriend me een bericht stuurde dat ik CNN moest opzetten. Toen ik de tv aanzette zag ik live een vliegtuig te pletter vliegen in de tweede toren van het World Trade Center. Ik stuurde mijn vriend een bericht terug: dit betekent oorlog. Hij antwoordde: ja, maar tegen wie? Ik had geen flauw idee.

9/11 was één van die zeldzame gebeurtenissen die zo goed als elke...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 10 (december), pagina 10 tot 15