Log in

Lessen uit Finland

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 5 (mei), pagina 17 tot 22

Dat het onderwijs in Finland een uitstekende reputatie heeft, klinkt als een understatement. In zijn boek Finnish lessons 2.0 vraagt de Finse onderzoeker Pasi Sahlberg (2015) zich op basis van het beschikbare onderzoek af wat andere landen van Finland kunnen leren. In dit artikel zet ik de belangrijkste conclusies van Sahlberg op een rij, en confronteer ze met analyses van Andreas Schleicher die in zijn recente boek World Class (2018) een resem aanbevelingen doet rond kwaliteitsvol onderwijs voor de 21e eeuw, op basis van een doorgedreven analyse van de grote onderwijsgerichte onderzoeken van de OESO (onder andere PISA, PIAAC, TALIS)...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 5 (mei), pagina 17 tot 22